نرم افزار اتوکد (AutoCad) چیست و چه کاربردی دارد؟
صفحه گوگل خود را باز کنید و عکسهای قدیمی نقشهکشی مهندسی را سرچ کنید. احتمالا چنین چیزی خواهید دید: چند مهندس که با خط کش و انواع و اقسام ابزارهای مختلف روی میزهای بزرگ و کاغذهایی بیانتها مشغول ترسیم هستند. اما امروزه همه این ابزارهای عریض و طویل، در یک نرمافزار محبوب و کاربردی جمع شده است: اتوکد.
اما اتوکد چیست؟ در روزگار گذشته، تنها ابزار طراح یا معمار برای جان بخشیدن به ایدهها و طرحهایش، استفاده از قلم و کاغد و ترسیم دستی بود اما با ظهور و پیشرفت کامپیوترها، نرمافزارها به مرور جای قلم و کاغذ را گرفتند. از ترسیم ایدههای ساده تا پیچیدهترین طرحها با استفاده از قابلیتهای متعدد این نرم افزارها و ابزارهای متنوع آنها، کارها بسیار سریعتر و بهینهتر شده است. در ادامه میخواهیم شما را با اتوکد و کاربردهای آن بیشتر آشنا کنیم، پس همراه ما باشید.
فهرست مطالب
اتوکد (AutoCAD) چیست؟
اتوکد (AutoCAD) که به اختصار کَد (CAD) هم خوانده میشود، از محصولات شرکت آمریکایی اتودسک است و در حوزههای مختلف علوم مهندسی و صنایع کاربرد دارد. این نرمافزار از محبوبیت و جایگاه خاصی در میان مهندسان و طراحان برخوردار است. کاربران این نرمافزار، امکان استفاده از محیطهای دوبعدی و سه بعدی و طراحی دو بعدی و طراحی 3 بعدی را دارند. ویرایش سریع و آسان، دقت بسیار بالا، عملکرد بهینه، کاربری گسترده، انعطافپذیری، ابزارهای متعدد و یادگیری آسان جزو اصلیترین قابلیتها و ویژگیهای اتوکد است.
کاربردها و قابلیت های اتوکد
این نرم افزار کارآمد امکانات فراوانی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- امکان مدلسازی دو بعدی و سه بعدی
- خروجی گرفتن باکیفیت بالا و واقعی
- مدلسازی مبتنی بر اجسام توپر، سطح و مش
- امکان به کارگیری طرحهای بصری
- سازگار با انواع فرمتها از جمله PDF و DNG
- امکان اسکن سه بعدی و ایجاد نقاط ابری
- پیمایش سه بعدی
- امکان ایجاد المانهای متنی
- سادهسازی در استخراج داده
- پیوند دادن دادههای مختلف
- اندازهگیری هوشمند
- امکان تنظیم نمای متفاوت بنا به خواست کاربر
- امکان ایجاد محیط تعاملی
- بلوکهای دینامیک
- بهرهگیری از رابط گرافیکی و دستوری برای فعال کردن ابزارها
- قابلیت سفارشیسازی بر اساس نیاز کاربر
مزایایی که اتوکد را محبوب کرده است
اتوکد از زمانیکه برای اولین در سال 1982 در بازار عرضه شد، طیف وسیعی از ویژگیها و میزان بالایی از سازگاری را به کاربران خود ارائه داد. نکته جالب توجه اینجاست که همه میتوانند از این نرم افزار استفاده کنند، از حرفهایها گرفته تا دانشجوها و علاقهمندان به یادگیری. افرادی که مشغول به کار در زمینه معماری، مکانیک یا مهندسی هستند، هربار که با این نرمافزار دست به کار میشوند، مزایای استفاده از آن را کشف میکنند. در ادامه تعدادی از مزایای بیشمار این نرمافزار را ذکر میکنیم.
- ابزارهای طراحی و مستندسازی در AutoCAD هم با حداکثر بهرهوری میتوانند در پروژههای مختلف و گوناگون به کار برده شوند و سرعت کارهای طراحی و مستندسازی را به شکلی حیرتانگیز افزایش دهند. این نرمافزار کاربردی و سریع باعث شده که انجام پروژه اتوکد بسیار بیدردسر و بهینه باشد.
- با استفاده از نرم افزار AutoCAD می توان سطوح، جامدات و منحنیها را به راحتی ایجاد کرد.
- گرفتن خروجی مناسب از مدل های سه بعدی که در نرمافزارهای دیگر از جمله سالیدورکز، کاتیا و غیره طراحی شده، شرط لازم برای انتقال این خروجیها به طور مستقیم به اتوکد است. اتوکد همچنین امکان ایجاد راحت و آسان نماهای دو بعدی را هم در اختیار کاربران خود قرار میدهد.
- قابلیت مهم دیگر اتوکد این است که بخش Text Command آن میتواند به صورت چند خطی باشد.
- قابلیت بهرهمندی از پسوند اختصاصی DWG، قابلیت حاشیهنویسی در کنار نقشهها، کیفیت بالا در پردازش و چاپ طراحیها و همچنین قابلیت بازیابی فایلهای از دست رفته از دیگر نقاط قوت این نرمافزار است.
- انعطافپذیری بالای محیط کاری یکی دیگر از عوامل محبوبیت این نرمافزار است. قابلیت ترسیم به صورت دو بعدی و سه بعدی، جلوگیری از انجام تغییرات ناخواسته، ابزار طراحی و ترسیم و قابلیت چرخش ۳۶۰ درجهای نقشهها موجب این انعطافپذیری شده است.
- علاوه بر اینها، مدیریت کامل بر روی لایههای نقشهها و انتقال آسان تنظیمات بین کامپیوترهای مختلف موجب شده تا اشتراکگذاری طرحها با حداقل حجم و حداکثر کیفیت برای کاربران در دسترس باشد.
اتوکد در مقابل رقبای خود
با وجود تمام قابلیتها و مزیتها، اتوکد، اما این محصول پرچمدار، رقبای سرسختی هم دارد:
رویت (Revit)؛ رقیبی از BIM
توانایی ترسیم نقشههای دو بعدی و سه بعدی مهمترین شباهت این دو رقیب است. هرچند در رسم جزئیات، اتوکد حرف اول را میزند، اما رویت در بخش سه بعدی و جایگیری دقیق اجزای سازه برتری دارد. مهمترین نقاط تفاوت این دو نرمافزار در قابلیتهای زیر است:
- مدلسازی: این قابلیت به معنای توانایی پیادهسازی ایدههاست. مدلسازی در اتوکد با استفاده از خطوط و منحنیها صورت میگیرد، ولی در رویت برخی ابزار به شکل حقیقی در دسترس است.
- تغییر و ترمیم: در هر مرحله از کار ممکن است بر اساس نظرات کارفرما نیاز به ایجاد تغییرات و یا ویرایش نقشهها باشد. در اتوکد با توجه به جدا بودن بخشهای مختلف نقشه، این ادیتها باید به صورت جداگانه انجام شود، اما در رویت نقشه به صورت یک مدل کامل است و صرفا باید تغییر در جای مورد نظر ایجاد شود.
- ساده بودن: استفاده از اتوکد نیاز بیشتری به دانش مهندسی دارد و تاحدی کار با آن نیاز به آموزش دارد. بنابراین فردی که میخواهد با اتوکد کار کند، باید تا حدودی با طراحی و نقشهخوانی آشنا باشد.
اگر میخواهید بیشتر بدانید رویت (Revit) چیست و چه کاربردهایی دارد، مقاله مربوط به آن را در پونیشا بلاگ مطالعه کنید.
میکرواستیشن؛ رقیبی از بنتلی
میکرواستیشن محصول شرکت بنتلی سیستم یکی از قویترین نرمافزارهای طراحی دو بعدی و سه بعدی برای رشتههای فنی و مهندسی است. این نرمافزار به شکل کلی در دسته CAD قرار میگیرد و شباهتهای زیادی به اتوکد دارد. رابط کاربری سادهای داشته و کاربرد بسیار زیادی در تولید نقشههای رقومی دارد که در عین حال قادر است دادههای رستری را حمایت کند و آن را با دادههای خطی و گرافیکی تلفیق کند.
این نرمافزار از فایلهای زیادی از جمله (IGES(Intergraph) ,CGM ,DGN(microstation) ,DXF(AutoCAD) ,DWG(AutoCA پشتیبانی میکند. کاربرد در امور جغرافیایی فرق اساسی نرمافزار میکرواستیشن با سایر نرمافزارهای نقشهکشی است. میکرواستیشن میتواند پایگاه دادهای مناسب را برای یک سیستم اطلاعات جغرافیایی (جیآیاس) تأمین کرده و بستر لازم را برای طبقهبندی و تحلیلهای مورد نظر فراهم کند.
کتیا (Catia)؛ رقیبی از فرانسه
کتیا توسط شرکت فرانسوی Dassault Systems ساخته شده است. کتیا بدلیل دارا بودن حدود ۱۰۰ محیط متنوع کاری که تخصصیتر در صنعت مورد نظر متمرکز میشود، بهخوبی در سطح جهان مطرح شد؛ طوری که بهدلیل جامع و قدرتمند بودن کتیا، شرکتهای بزرگی نظیر بوش، ایرباس، بویینگ، تویوتا و … از این نرمافزار استفاده میکنند. مقایسه اتوکد با کتیا ما را به سمت دنیای ابعاد میبرد. اتوکد در طراحی دوبعدی و کتیا در طراحی سه بعدی قطعات صنعتی پیشتاز هستند.
اتوکد در چه زمینههایی کاربرد دارد؟
نرمافزار اتوکد هرساله آپدیت میشود و جالب است که بدانید همیشه نسخهای که منتشر میکند برای سال بعد است. مثلا تاریخ انتشار اتوکد 2021 در سال 2020 است. اما لازم نیست که هرسال وقت خود را صرف یادگیری نسخه جدید کنید، بلکه تنها کافی است که بدانید در آپدیتهای جدید چه امکاناتی به نرمافزار اضافه شده و یا در چه ابزارهایی با پیشرفت و گسترش روبرو بوده است.
اتوکد توسط متخصصان بسیاری در صنایع مختلف به کار رفته است. استادیوم ملی برزیل که استادیومی خورشیدی با بیش از 71هزار نفر گنجایش است و میزبانی رویدادهای مهمی مانند جام کنفدراسیونها، جام جهانی فوتبال و کوپا آمریکا را برعهده داشته، یکی از مهمترین مکانهایی است که با اتوکد طراحی شده و در بسیاری از ویدیوهای تبلیغاتی شرکت اتودسک به آن اشاره میشود. تصاویر این استادیوم نشان میدهد که اتوکد تا چه حد قادر است به نیازهای متخصصان مختلف در زمینههای کاری گوناگون پاسخ دهد. برخی از این کاربردها را در اینجا مرور خواهیم کرد:
اتوکد در معماری
AutoCAD Architecture نسخهای از نرم افزار اتوکد است که ویژگیهای آن برای مهندسان معماری جذاب است. این نسخه به متخصصان رشتههای معماری اجازه میدهد تا طرحهایی برای انواع ساختمان و سازهها از جمله ساختمانهای مسکونی یا تجاری آماده کنند. این نسخه پیشرفتهایی نسبت به نرم افزار اصلی داشته و با اشیایی در حوزه معماری اختصاصیسازی شده است.
اتوکد در طراحی داخلی
در حالی که اتوکد یک نرم افزار شناخته شده در زمینه معماری و ساخت و ساز است، اما برای فعالان حوزه برنامهریزی فضا و طراحی داخلی نیز کاربرد دارد. وجود ابزارهای سه بعدی متنوع و امکانات نرمافزاری مانند مواد منحصربهفرد، پالت رنگی غنی و تنظیمات خاص به متخصصان طراحی داخلی اجازه میدهد تا خلاقیت خود را گسترش دهند و روی طرحهای کامل، واقعی، جذاب و شخصیسازی شده برای مشتریان و کارفرمایان کار کنند.
اتوکد در مهندسی عمران
پلها، جادهها، سیستمهای حمل و نقل و سیستمهای فاضلاب بخش بزرگی از کار مهندسان عمران را پوشش میدهد. اتوکد برای این نوع کارها هم بسیار مفید و کاربردی است. متخصصان مهندسی عمران با استفاده از ابزار Civil 3D خود میتوانند نقشهها و طرحهایی را آماده کنند و با وارد کردن این طرحها به اتوکد، علاوه بر طراحیهای مقطعی که به دستیابی به نتیجه دقیق و واقعی کمک میکنند، از مدلهای سه بعدی برای ایجاد سطح، حجم و افزودن مواد بهره ببرند.
اتوکد در مهندسی مکانیک
طراحی ماشینآلات و دستگاههای مکانیکی برای مهندسان مکانیک نقش حیاتی دارد. طراحان مکانیک با استفاده از اتوکد و با داشتن دسترسی به انبوهی از قطعه و شی استاندارد و یک نوار ابزار طراحی پیشرفته مکانیکی، میتوانند طرحهای دو بعدی و سه بعدی بسیار دقیقی را طراحی کنند. استفاده از اتوکد در مهندسی مکانیک نگاهی دقیق به محصول نهایی را فراهم میکند. مهندسان مکانیک با استفاده از این نرم افزار میتوانند صرفهجویی در وقت و تلاش را به چشم ببینند و امکان طراحی صنعتی آسان تر و سازگارتر را تجربه کنند.
اتوکد در مهندسی برق
اتوکد همچنین یک ابزار ضروری برای متخصصان طراحی برق است. ترسیم نمودارهای سیم کشی برای استفاده در ساخت، نصب و تعمیر ابزارهای الکترونیکی با اتوکد امکانپذیر است. این نقشهها پروسه نصب کابلها را تسهیل می کند، زیرا همه چیز از قبل در کوچکترین جزئیات بیان شده است.
اتوکد در تولید
از نرم افزار اتوکد در بسیاری از صنایع تولیدی استفاده میشود. طراحان صنعتی با استفاده از نقشههای اتوکد اشیا ساخته شده را نشان داده و تعریف میکنند. آنها بر اساس مشخصات دقیق و ابزارهای با دقت بالای اتوکد، قسمتهای مختلفی که شی نهایی را تشکیل میدهند محاسبه، تعیین و سپس آنها را به صورت مجازی روی کامپیوتر مونتاژ میکنند. سپس از این طراحیها برای تولید نمونههای اولیه و سریهای قابل فروش استفاده میشود. هر جزئیاتی، چه شکل، اندازه، رنگ یا مواد، در بالادست فکر شده و در طراحی برجسته میشود تا نتیجه به شکلی بهینه به دست آید.
کلام آخر
اتوکد نرمافزاری همهکاره است که امکان طراحی عناصر و اشیا مختلف را به صورت دو بعدی و سه بعدی فراهم میکند. کاربران میتوانند با استفاده از رنگ و بافت، برنامههای تولیدی خود و همچنین تصاویر واقع گرایانه از مدلهای خود را ایجاد کنند. اتوکد با گذشت سالها بهتر شد و طیف وسیعی از کاربردها را پوشش داد تا نیاز طراحان و مهندسان را در بسیاری از زمینهها برآورده سازد. خوشبختانه پونیشا این امکان را فراهم کرده تا کارفرمایان مختلف پروژههای طراحی با اتوکد را به بهترین و کارآمدترین فریلنسرهای ممکن بسپارند.