skip to Main Content
انگیزه نامه (SOP) چیست؟ چگونه یک انگیزه نامه بنویسیم؟

انگیزه نامه (SOP) چیست؟ چگونه یک انگیزه نامه بنویسیم؟

اگر تا به حال برای اپلای تحصیلی در یکی از دانشگاه‌های خارج از کشور اقدام نکرده باشید، احتمالا با اصطلاح یا حتی کاربرد SOP آشنایی ندارید! بنابراین این پست می‌تواند کمک زیادی به شما کند تا با نقش پر رنگ SOP  در یک اپلای موفق آشنا شوید. پس در ادامه با ما باشید تا تمام آنچه لازم است را در مورد SOP بدانید.

Statement Of Purpose  یا به اختصار، SOP در واقع یک انگیزه‌نامه است، که در آن به شکلی دقیق تمام انگیزه‌ها و دلایل خودتان را برای تصمیم به تحصیل در دانشگاه، رشته و مقطع مورد نظر برای دانشگاه بازگو می‌کنید. اما کاربرد SOP چیست؟ در این انگیزه‌نامه که به آن Cover Letter  یا  Letter of Intent هم گفته می‌شود، می‌بایست خودتان را به صورت تمام و کمال به کمیته جذب در دانشگاه معرفی کنید، این معرفی شامل علایق حرفه‌ای شما، سوابق تحصیلی و کاریتان، سوابق و فعالیت‌های مهم و مرتبط با رشته‌ انتخابیتان و هدفتان از تحصیل می‌شود. البته که معرفی به تنهایی کافی نیست! در حقیقت شما باید کمیته پذیرش دانشگاه را تحت تاثیر بگذارید و آن‌ها را مجاب کنید که شما بهترین گزینه برای تحصیل در آن دانشگاه هستید!

اهمیت انگیزه نامه یا SOP

همانطور که اشاره شد، SOP بخش جدانشدنی اپلای تحصیلی است؛ اما نوشتن یک انگیزه‌نامه، چه تاثیری بر روند یا موفقیت اپلای تحصیلی دارد؟

نکته‌ی مهمی که اهمیت SOP را دوچندان می‌کند، این است که انگیزه‌نامه یا SOP تنها مدرکی است که شما می‌توانید، تنها با نوشتن قوی و حرفه‌ای آن، درصد موفقیت‌تان را افزایش دهید. به این معنا که SOP تنها نامه‌ای است که می‌توانید آن را بدون وابستگی به عوامل و افراد دیگر، دانشگاه یا حتی اساتید و معرف‌های خود، برای تحت تاثیر قرار دادن و به دست آوردن جایگاه مورد نظرتان به دانشگاه ارائه دهید. این نامه تنها راه ارتباط شما و دانشگاه است و به شناخت دانشگاه در مورد شخصیت، تمایلات، تجربیات و حرفه شما منجر می‌شود.

نکات مهم در نوشتن انگیزه نامه!

شما نمی‌توانید انگیزه نامه را بدون دادن شرحی از گذشته خود شروع کنید، بنابراین اولین و مهم‌ترین نکته در شروع یک انگیزه نامه قوی، معرفی خودتان است. خودتان را معرفی کنید و یک پیش‌زمینه کاری، تحصیلی و حتی خانوادگی کوتاه از خودتان بدهید. اگر در شرایط خاصی رشد یا تحصیل کرده‌اید، حتما به آن اشاره کنید. فراموش نکنید که این SOP قرار است مثل کاتالوگی صادقانه اما جذاب و گیرا شما را به مخاطبتان معرفی کند.

بهتر است که در SOP از مزایای رقابتی‌تان غاقل نشوید! وقتی حرف از مزایای رقابتی به میان می‌آید، اصولا ذهن ما به سمت کسب و کارهای مختلف می‌رود، اما فراموش نکنید که در پروسه اپلای، شما باید با افراد دیگری رقابت کنید و تنها جایی که می‌توانید برتری‌تان را نسبت به رقبای ناشناخته‌تان نشان دهید، همین انگیزه‌نامه است.

در مرحله بعد، بهتر است به سراغ اصل مطلب بروید و بگویید چرا تصمیم به ادامه تحصیل در مقطع، رشته یا گرایش و دانشگاه مورد نظر گرفته‌اید. در این قسمت بهتر است تمام توان خود را برای متقاعد کردن مسئولان دانشگاه و کمیته جذب بگذارید. دلایلتان می‌بایست قانع کننده و متعدد باشد، سعی کنید تاثیرگذار و قدرتمند بنویسید.

پیش از نوشتن SOP بهتر است تا سایت و فلسفه دانشگاه را به خوبی بخوانید تا درک درستی از آن پیدا کنید و اهدافتان را در راستای فلسفه و رویکرد‌های دانشگاه تدوین کنید. برای مثال، برای یک دانشگاه، داشتن دانشجوی محقق با تعداد بالایی از مقالات اهمیت دارد و برای دانشگاه دیگر، تربیت نسل آینده مدرسانش!

یکی دیگر از مهم‌ترین نکاتی که باید در مورد نوشتن انگیزه‌نامه رعایت کنید، گذاشتن زمان کافی برای نوشتن است، بسیاری از افراد، آنقدر زمان خود را بر روی شرکت در آزمون‌های مختلف می‌گذارند که فراموش می‌کنند نوشتن SOP نیازمند دقت و زمان زیادی است؛ بنابراین نگارش آن را به روز‌های آخر موکول می‌کنند و در تنگنای زمانی مجبور می‌شوند مهمترین مدرک اپلای تحصیلی‌شان را بدون دقت بنویسند!  

ساختار مناسب برای نوشتن SOP

داشتن یک ساختار دقیق و هدفمند در انگیره‌نامه نه‌تنها تاثیرگذار است و نشان‌دهنده دقت شما به جزئیات و اصول اصلی نگارش است، بلکه می‌تواند به انتقال بهتر محتوای شما نیز کمک کند. برای پرهیز از پرش افکار و داشتن هارمونی در SOP عموما از یک ساختار کلی و منظم استفاده می‌شود. در این ساختار شما وارد یک موضوع مشخص می‌شوید، به‌سوالات فرضی پاسخ می‌دهید و پس از پایان بخش یا پاراگراف مربوطه، به سراغ موضوع بعد می‌روید. در ادامه می‌توانید ترتیب این بخش‌ها را ببینید.

  • معرفی: که هستید؟ خودتان را معرفی کنید.
  • گذشته و دستاورد‌ها: تا به امروز به چه دستاورد‌هایی در زمینه کاری یا تحصیلی خود رسیده‌اید؟ اشاره کردن به دستاورد‌ها، تلاش‌ها و اهداف تحقق یافته‌تان می‌تواند اثرگذارترین بخش SOP شما باشد. در این بخش، شما به مخاطب‌تان این پیام را می‌دهید که فردی هدف‌مند، پر تلاش و موفق هستید و در راه جدیدی که انتخاب کرده‌اید هم می‌توانید مثل گذشته پرقدرت حاضر شوید.
  • اهداف شما: این اهداف می‌تواند شامل اهداف کوتاه مدت یا بلند مدت شما باشد. اهداف کوتاه مدت‌تان برای تحصیل در کشور یا رشته مورد نظرتان چیست؟ به چه چیزی می‌خواهید دست پیدا کنید؟ بعد از تحقق این اهداف، آیا کارتان تمام می‌شود یا همچنان برای به دست آوردن اهداف بزرگ‌تری تلاش خواهید کرد؟ نشان دادن و اولویت‌بندی این اهداف به صورت مرتب و دسته‌بندی شده می‌تواند تاثیر فراوانی بر مخاطب‌تان داشته باشد.
  • برنامه‌تان برای آینده: یک مسیر مشخص از برنامه‌هایتان را نشان دهید. قدم‌هایتان را به صورت منطقی و پرشور یکی پس از دیگری به مخاطب نشان دهید. یکی از اشتباهاتی که در انگیزه‌نامه‌ها دیده می‌شود، این است که دانشجویان برنامه‌ریزی مشخصی از خود نشان نمی‌دهند. عدم وجود برنامه‌ریزی شاید بدترین مشکل یک انگیزه‌نامه باشد. بهتر است به مخاطب نشان دهید که برای تمام مدت تحصیلتان و حتی پس از آن برنامه‌ریزی منطقی و دست‌یافتنی دارید!
  • دلایل شخصی: حالا نوبت به انگیزه‌های شخصیتان می‌رسد. دلایل دیگری برای تصمیم‌تان دارید؟ شاید خانواده‌تان در کشور مقصد زندگی ‌می‌کنند یا به خاطر وجود سابقه کاری یا تحصیلی تصمیم به تحصیل در رشته یا دانشگاه مد نظرتان گرفته‌اید. وجود این دلایل می‌تواند به قوی‌تر شدن انگیزه‌نامه کمک کند، اما فراموش نکنید که در هیچ‌کدام از بخش‌های یک انگیزه‌نامه و حتی در این بخش، نباید بیش از حد به جزئیات شخصی بپردازید. اشاره‌ای کوتاه و مختصر کافیست!
  • خودتان! کمی هم از خودتان تعریف کنید، چه علایقی دارید؟ کمی از شخصیت‌تان بگویید و تصویر ذهنی منسجمی از خودتان در این نامه ایجاد کنید. این اطلاعات باعث می‌شود تا مخاطب در ذهن خود در مورد شما ایده‌پردازی کند.

چگونه SOP بنویسیم؟

بسیاری از افرادی که اپلای ناموفقی داشته‌اند، به انتخاب یک انگیزه‌نامه حاضر و آماده و تغییر مشخصات فردی بسنده کرده‌اند! فراموش نکنید که انگیزه‌نامه شما باید خاص و منحصر‌به‌فرد باشد. اما برای نوشتن چنین SOP موفقی به چه نکته‌هایی باید توجه کرد؟ علاوه بر صداقت، ساده‌نویسی و تلاش برای تاثیرگذار بودن، بخش‌هایی است که نباید از آن‌ها در انگیزه نامه خود غافل شوید

داستانی بنویسید

 برای نوشتن یک انگیزه‌نامه، بهتر است که لحن‌تان داستانی باشد، از نوشتن محتوا با فرمت یک بیانیه کاملا رسمی یا اداری صرف‌نظر کنید. اما منظورمان از لحن داستانی چیست؟ محاوره‌نویسی را با لحن داستانی اشتباه نگیرید. به این معنا که در عین گفتن داستان جذاب و تاثیرگذارتان، می‌بایست دستور و نگارش صحیح و قلم قدرتمندتان را هم نشان دهید. لحن شما نه باید آنقدر رسمی باشد که انگار نامه‌ اداری می‌نویسید و نه آنقدر صمیمانه که گویی برای دوست صمیمی‌تان پیامی می‌نویسید!

از اعداد و ارقام استفاده کنید

نکته دیگری که در مورد داستانی نوشتن اهمیت دارد، این است که نباید از برخی جزئیات مثل اعداد و ارقام غافل شد. اشاره به مدت زمان یک دوره یا تجربه کاری، نمرات و تعداد موفقیت‌ها و حتی اشاره به سال‌ها برای دادن تصویر مشخص زمانی از مسیری که طی کرده‌اید، همگی می‌توانند نه تنها نامه شما را از لحاظ کیفی، بکله از لحاظ کمی هم تقویت کنند. فراموش نکنید که وجود آمار و ارقام دقیق، می‌تواند تمام دلایل و انگیزه‌های شما را با ساپورتی قابل اتکا نمایش دهد.

دقیق و تاثیرگذار باشید

منظورمان از دقیق بودن چیست؟ با یک مثال، این دقیق بودن را نشان می‌دهیم: “دلیل اصلی من برای انتخاب این رشته این است که، پدربزرگ، پدر، خواهرم و پس از آن‌ها من، در این رشته درس خوانده‌ و فعالیت کرده‌ایم.” با آنکه در این بخش با دقت بیشتری در مورد انگیزه شخصی اشاره شده است، اما بدون اشاره دقیق و ارائه دلایل محکم برای متقاعد کردن مخاطب‌تان در کمیته جذب نمی‌توانید آن‌ها را تحت تاثیر بگذارید. بنابراین بهتر است کاملا دقیق در مورد جذابیت‌ها و دلیل علاقه‌مندیتان یا حتی توانایی‌هایتان در مورد رشته مورد نظر بنویسید.

دروغ ننویسید

اگر احساس می‌کنید که فعالیت‌های کاری یا تحصیلی‌تان به اندازه کافی خوب یا زیاد نیست، سعی نکنید با دادن شاخه و برگ دروغی بر روی کمیته پذیرش تاثیر بگذارید. بهتر است صادقانه تمام ویژگی‌های خود را بنویسید و بر روی ارائه بهتر ویژگی‌های برترتان تمرکز کنید. مزیت صادقانه نوشتن در این است که می‌توانید مطمئن باشید در صورت گرفتن پذیرش توانایی انجام آنچه گفته‌اید را دارید.

علائم نگارشی را رعایت کنید

درست بنویسید. شاید این را ندانید اما یکی از مهم‌ترین مواردی که باعث می‌شود انگیزه‌نامه شما خوانده شود، درست‌نویسی و رعایت علائم نگارشی است. وجود ایراد‌های نگارشی و مشکلات دستوری در SOP توانایی شما را زیر سوال می‌برد. پیشنهاد ما به شما این است که پس از نوشتن نامه SOP برای چند روز آن را کنار بگذارید و دوباره آن را بخوانید، مطمئنا نکات فراوانی را پیدا می‌کنید که نیازمند اصلاح هستند چراکه ادیت کردن چندباره انگیزه‌نامه باعث بهتر شدن آن خواهد شد. می‌توانید از دیگران یا افرادی که در این زمینه تجربه و تخصص لازم را دارند، بخواهید تا انگیزه نامه شما را بخوانند و آن را ادیت کنند. همچنین می‌توانید از ابزارهایی مثل گرامرلی (Grammarly) برای اصلاح متن خود استفاده کنید.

فرمت و نمونه انگیزه نامه برای اپلای

یک انگیزه‌نامه موفق ویژگی‌ها و بخش‌های مشخصی دارد، چراکه می‌بایست به یک‌سری از سوالات مسئولان کمیته جذب در مورد شما پاسخ دهد. در حقیقت نامه‌ای که می‌نویسید، باید آنقدر کامل و دقیق باشد که بتواند به جای شما به سوالات احتمالی در موردتان جواب دهد. از جمله این سوالات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دلیلتان برای ادامه تحصیل چیست؟
  • دلیلتان برای ادامه تحصیل در مقطع و رشته مورد نظر چیست؟
  • دلیلتان برای ادامه تحصیل در دانشگاه و کشور مورد نظر چیست؟
  • چه تجربیات کاری یا تحصیلی مرتبطی با رشته‌ انتخابی‌تان دارید؟
  • با تحصیل در این رشته و دانشگاه چه تجربیات جدیدی به شما اضافه خواهد شد؟
  • برنامه‌تان پس از فارغ‌التحصیلی چیست؟
  • هدف‌های کوتاه و بلند مدت‌تان چیست؟
  • توانایی یا دانش خاص و منحصری دارید که برای دانشگاه آورده‌ی علمی داشته باشد؟
  • شرایط ویژه‌ای دارید که دانشگاه می‌بایست از آن مطلع شود؟
  • چقدر با فرهنگ، زبان و کشور مقصد مورد نظرتان آشنایی دارید؟
  • خودتان چه نوع شخصیت، علایق و نوع زندگی دارید؟

انگیزه‌نامه هم مثل تمامی مدارک دیگر فرمت و طول مشخصی دارد. با آنکه ممکن است این اندازه، از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر متفاوت باشد، اما در کل بهتر است که انگیزه‌نامه شما از حد مشخصی کوتاه‌تر یا بلند‌تر نشود. قبل از هرچیز سایت دانشگاه را بخوانید و مطمئن شوید برای SOP حد و حدودی تعیین نکرده‌اند. برخی از دانشگاه‌ها تعداد کلمات مشخصی را برای انگیزه‌نامه‌ها در نظر می‌گیرند. در صورتی که دانشگاه محدودیتی برای طول SOP در نظر گرفته نبود، بهتر است انگیزه نامه شما حداقل ۸۰۰ کلمه و حداکثر ۱۲۰۰ کلمه باشد. در کل خودتان را محدود به تعداد کلمات نکنید و تلاش کنید با استفاده از فضای موجود، بیشترین حد تاثیرگذاری را داشته باشید. در ادامه می‌توانید نمونه یک SOP موفق را ببینید!

“As a folklore and mythology student, I have gained a robust understanding of material culture and how it relates to culture as a whole. I have also learned about the transmission of ideas, information, stories and pieces of lore among and between populations, which is an important component of book history. Folklore is also deeply concerned with questions of the literary vs. oral lore and the tendency for text to “canonize” folklore, and yet text can also question or invert canonized versions; along with this my studies in my focus field of religion and storytelling have been deeply concerned with intertextuality. One of my courses was specifically concerned with the Heian-period Japanese novel The Tale of Genji and questions of translation and representation in post-Heian picture scrolls and also modern translations and manga. In addition to broader cultural questions concerned with gender and spirituality both in historical Japan and now, we considered the relationships between different Genji texts and images.

I also have work experience that lends itself to the study of the book. After my freshman year of college I interned at the Chicago History Museum. Though I was in the visitor services department I was exposed to the preservation and archival departments of the museum and worked closely with the education department, which sparked my interest in archival collections and how museums present collection information to the public. After my sophomore year of college and into my junior year, I worked at Harvard’s rare books library, Houghton. At Houghton I prepared curated collections for archival storage. These collections were mostly comprised of the personal papers of noteworthy individuals, categorized into alphabetical folders. This experience made me very process-oriented and helped me to understand how collections come together on a holistic basis.

Finally, in my current capacity as an education mentor in Allston, a suburb of Boston, I have learned the value of book history and material culture from an educational perspective. As a mentor who designs curriculum for individual students and small groups, I have learned to highly value clearly organized and useful educational resources such as websites, iPad apps, and books as tools for learning. By managing and organizing collections in a way that makes sense we are making information accessible to those who need it.”

کلام آخر

نوشتن SOP یا همان انگیزه‌نامه شاید مهم‌ترین قسمت یک اپلای تحصیلی موفق باشد. به همین خاطر بهتر است در صورتی که احساس می‌کنید خودتان نمی‌توانید از پس نوشتن یک انگیزه‌نامه تمام و کمال بربیاید، آن را برون سپاری کنید و کار نوشتنش را به دست یک متخصص حرفه‌ای بسپارید. در این مواقع می‌توانید تمام اطلاعات لازم را به فریلنسر بدهید و در یک همکاری مشترک، یک انگیزه‌نامه موفق داشته باشید. خوشبختانه پونیشا این امکان را فراهم کرده تا بتوانید برای نوشتن یک انگیزه‌نامه یا حتی هنگام رزومه نویسی و تولید محتوای انگلیسی به بهترین و کارآمدترین فریلنسر‌های ممکن دسترسی داشته باشید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)
دیدگاه‌ها

دیدگاه شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

Back To Top

This will close in 0 seconds