skip to Main Content
دارک وب (Dark Web) چیست و چگونه می توان به آن دسترسی داشت؟

دارک وب (Dark Web) چیست و چگونه می توان به آن دسترسی داشت؟

حتما قبلا نام دارک وب (Dark Web) را شنیده‌اید. همانطور که مشخص است، دارک وب از ترکیب دو واژه Dark و Web تشکیل شده است. در لغت، دارک به معنی تاریک است. در حوزه وب، از اصلاح تاریک برای محتواهای رمزنگاری شده استفاده می‌شود. محتواهای رمزنگاری شده یا تاریک، توسط موتورهای جستجوی معمولی ایندکس نمی‌شوند و برای بازدید از آن‌ها نیاز به مرورگرهای خاصی دارید.

به طور کلی، اینترنت به سه بخش سرفیس وب، دیپ وب و دارک وب تقسیم می‌شود. تفاوت اصلی این بخش‌ها در سطح دسترسی افراد مختلف به اطلاعات موجود در آن‌ها است. در این مقاله قصد داریم به بررسی این سه مفهوم، به خصوص دارک وب بپردازیم و مزایا و معایب همان وب تاریک یا همان دارک وب را بررسی کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا در مورد راه‌های دسترسی به محیط دارک وب اطلاعات لازم را بدست آورید.

سرفیس وب (Surface Web) چیست؟

سرفیس وب (Surface Web) چیست؟

سورفیس وب شامل صفحاتی است که در موتورهای جستجوی معمولی مانند گوگل، ایندکس شده‌اند و برای عموم کاربران در دسترس هستند. در واقع تمام اطلاعاتی که در شبکه اینترنت در سطح world wide web قابل جستجو و در دسترس هستند، در بخش سورفیس وب قرار دارند. اگر می‌خواهید اطلاعاتی که منتشر می‌کنید برای عموم افراد در دسترس باشد، لازم است محتوای خود را در سطح سرفیس وب منتشر کنید.

فرض کنید به دنبال یک محتوای خاص می‌گردید که به صورت گسترده در کانال‌های تلگرامی به آن پرداخته شده است و هیچ اطلاعاتی از آن در سرفیس وب وجود ندارد. در این شرایط اولین چیزی که برای پیدا کردن آن به ذهنتان می‌رسد، جستجو در کانال‌های در دسترس‌تان است. اما اگر این جستجو نتیجه نداشته باشد، قطعا به سراغ سرچ در گوگل خواهید رفت و به احتمال زیاد هیچ نتیجه‌ای پیدا نخواهید کرد. این موضوع را فراموش نکنید که ممکن است هر لحظه دسترسی شما به اطلاعات، به دلیل فیلترینگ و یا حتی انهدام یک شبکه اجتماعی قطع شود. اما وقتی مطالب شما در سورفیس وب منتشر شده باشد، همواره همه اطلاعات در دسترس خواهد بود. در مورد شبکه‌های اجتماعی می‌توانید در مقاله شبکه اجتماعی چیست بیشتر بخوانید.

دیپ وب (Deep Web) چیست؟

دیپ وب بخشی نامرئی از فضای اینترنت است که اطلاعات آن از چشم کاربران عادی پنهان است. زمانی که شما وارد وبسایت‌های مختلف می‌شوید، گاها نیاز دارید اطلاعاتی از جمله آدرس ایمیل یا حتی اطلاعات حساب بانکی خود را وارد کنید. این اطلاعات در دیتابیس ذخیره می‌شوند. این دیتابیس‌ها بخشی از دیپ وب هستند که توسط موتورهای جستجو ایندکس نشده‌اند و اطلاعات آن‌ها برای کاربران عادی در دسترس نیست. برای مطالعه بیشتر در مورد مفهوم دیتابیس، سری به مقاله دیتابیس چیست بزنید. دیپ وب حدود ۹۰ درصد اینترنت را شامل می‌شود.

دارک وب (Dark Web) چیست؟

دارک وب در واقع بخش کوچکی از فضای اینترنت است. با این تفاوت که این بخش از اینترنت، در دسترس عموم افراد قرار ندارد و فقط با استفاده از ابزارهای خاص می‌توان به آن دسترسی داشت. تفاوت بزرگی که وب تاریک با سایر وب سایت‌های سنتی دارد، حریم خصوصی بالا و ناشناس بودن در این محیط است. این ویژگی باعث شده توجه بازارهای آنلاین مواد مخدر، مبادلات سرقتی و فعالیت‌های غیرقانونی، که نیاز به ناشناس بودن دارند، به سمت دارک وب جلب شود. در این شبکه که غیرقابل ردیابی است، هر گونه جرمی مثل خرید و فروش مواد مخدر، اسلحه، قاچاق، آزار و اذیت، تهیه مدارک جعلی و هر نوع فعالیت غیرقانونی که فکرش را می‌کنید، اتفاق می‌افتد.

گاها مواردی در خصوص دستگیری برخی افراد فعال در این شبکه گزارش شده است اما با این وجود، هنوز هم این شبکه به میزان قابل توجهی، ایزوله شده و غیرقابل ردیابی است. به عبارت دیگر، دارک وب یک محیط بسیار امن برای خلافکاران محسوب می‌شود. این افراد می‌توانند در بستر دارک وب فعالیت‌های غیرقانونی خود را گسترش دهند و درآمد بیشتری داشته باشند.

تفاوت دارک وب و دیپ وب چیست؟

تفاوت دارک وب و دیپ وب چیست؟

همانطور که گفته شد، دیپ وب بخشی از فضای اینترنت است که موتورهای جستجو به آن دسترسی ندارند؛ مثل داده‌های دولتی خصوصی، دیتاهای بانکی، داده‌های ابری و غیره. این اطلاعات به دلیل حساسیت بالایی که دارند، لازم است از دسترس افراد و کاربران معمولی در سطح اینترنت مخفی باشند. این اطلاعات در واقع اطلاعاتی رمزنگاری شده‌اند که موتورهای جستجو نمی‌توانند آن‌ها را ایندکس کنند. اما دارک وب بخشی از فضای اینترنت است که ویژگی ناشناس ماندن را برای کاربران فراهم می‌کند و این امر، منجر به گسترش فعالیت‌های غیرقانونی در این بخش از اینترنت شده است. به طور کلی، دارک وب و دیپ وب دارای پنج تفاوت عمده هستند:

  • دیپ وب بخشی از فضای اینترنت است که محتوای آن به دلیل حساسیت بالا، رمزنگاری شده است؛ در حالی که دارک وب بخشی از فضای اینترنت است که دسترسی به محتوای آن، نیاز به امکانات و نرم افزارهای خاصی دارد و به صورت عادی برای کاربران در دسترس نیست.
  • دیپ وب یک بخش پنهان از فضای اینترنت است که اطلاعات آن قانونی و محرمانه است در حالی که دارک وب یک شبکه بزرگ برای فعالیت‌های غیرقانونی آنلاین در جهان است.
  • در دیپ وب اطلاعات به هیچ عنوان دردسترس کاربران قرار نمی‌گیرد در حالی که در دارک وب شما با داشتن برخی نرم افزارها و مرورگرهای خاص، می‌توانید به محتوای این بخش دسترسی پیدا کنید.
  • در دیپ وب، تعداد زیادی وبسایت دیده نشده وجود دارد، این در حالی است که در دارک وب آدرس‌های IP عمدا پنهان شده‌اند.
  • در دیپ وب هر اطلاعاتی که به آن دسترسی دارید، در دست سازمانی است که به آن نظارت می‌کند اما دارک وب، بر اصل ناشناس ماندن افراد تاکید کرده و همه چیز را کاملا به خود شما می‌سپارد.

مزایا و معایب دارک وب چیست؟

مزایا و معایب دارک وب چیست؟

ابزارهایی که در دنیای پیشرفته امروزی در اختیار ما قرار می‌گیرند، به خودی خود مضر یا زیان آور و خطرناک نیستند؛ بلکه نوع استفاده ما از این فضا است که بسیار اهمیت دارد. امروزه دارک وب به عنوان یک فضای خطرناک شناخته شده است که فقط مجرمان و خلافکاران برای انجام فعالیت‌های مجرمانه خود از آن بهره می‌برند. بنابراین این فضا می‌تواند مزایا و معایبی را دربر داشته باشد. از جمله مزایای دارک وب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مزایا

  • دارک وب به افراد کمک می‌کند که بتوانند حریم خصوص خود را حفظ کنند و آزادانه نظرات خود را بیان کنند.
  • نظارت بر دارک وب می‌تواند به سازمان‌ها کمک کند تا از خود را برای تهدیدات احتمالی آینده آماده کنند. در واقع سازمان‌ها می‌توانند با بررسی دارک وب، نقص‌های موجود در گذشته که منجر به سرقت اطلاعات شده‌اند را پیدا کنند و برای جلوگیری از سرقت اطلاعات سازمان خود اقدام کنند.
  • سازمان‌ها می‌توانند با مانیتور کردن فضای دارک وب، اطلاعات حساس لو رفته کاربران و کارمندان در این شبکه را مشاهده کنند و با کمک دانشی که بدست می‌آورند، از دزدیده شدن و سو استفاده از آن‌ها جلوگیری کنند.
  • با نظارت دائم سازمان ها روی شبکه دارک وب، در صورت سرقت اطلاعات، به سرعت می‌توانند متوجه آن شوند و اقدامات لازم جهت جلوگیری از سو استفاده از این اطلاعات را فورا انجام دهند.

معایب

از جمله معایب این شبکه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دارک وب می‌تواند انجام برخی از بدترین جنایات را آسان‌تر کند.
  • دارک وب می‌تواند در عین حال که نوید حریم خصوصی را می‌دهد، برای نقض حریم خصوصی دیگران مورد استفاده قرار بگیرد.
  • وجود بازارهای غیرقانونی در این فضا باعث می‌شود آمار جرائمی که در سراسر دنیا انجام می‌شود، بسیار افزایش پیدا کند.

آیا دارک وب غیرقانونی است؟

به طور کلی دسترسی به وب تاریک غیرقانونی نیست. اما در بعضی کشورها که بر فعالیت‌های آنلاین نظارت می‌شود،‌ شامل روسیه، چین و ایران، دسترسی به دارک وب غیرقانونی است. بنابراین قانونی بودن یا غیرقانونی بودن به این بخش از فضای اینترنت، بستگی به این دارد که شما در کدام کشور زندگی می‌کنید و آیا در کشور شما نظارت‌ها و محدودیت های قانونی در این خصوص وجود دارد یا خیر.

چگونه می توان به دارک وب دسترسی داشت؟

از آنجایی که وبسایت‌های دارک وب، مخفی و غیرقانونی هستند، توسط موتورهای جستجو معمولی مانند گوگل و بینگ قابل سرچ نیستند و برای یافتن آن‌ها باید از نرم افزارهای خاصی استفاده کنید. آسان‌ترین راه دسترسی به فضای دارک وب، استفاده از نرم افزار Tor است. تور در واقع یگ مرورگر بر پایه فایرفاکس است. ظاهر مرورگر تور تفاوت چندانی با فایرفاکس ندارد. این مرورگر، ضمن مخفی کردن آدرس آی پی شما، اطلاعات ارسالی و دریافتی را از طریق یک شبکه خاص عبور می‌دهد و آن‌ها را رمزگذاری می‌کند. در حقیقت با استفاده از این ابزار، هویت اصلی شما پنهان می‌شود و تا زمانی که خودتان اقدام به فاش کردن آن نکنید، کسی قادر به شناسایی شما نخواهد بود.

توجه داشته باشید که آدرس وبسایت‌ها در شبکه دارک وب، مانند وبسایت‌های سنتی نیست. در این شبکه آدرس وبسایت‌ها معمولا از یک نام به همراه یک رشته هش شده تشکیل می‌شود و در انتها نیز با پسوند Onion تمام می‌شود.

جمع بندی

برای افزایش آگاهی در خصوص ارتباطات الکترونیک، لازم است اصطلاحات رایج در این فضا را بشناسیم. یکی از مهم‌ترین اصطلاحات در فضای وب، مفهوم دارک وب یا وب تاریک است. دارک وب در واقع، بخشی از فضای اینترنت است که اطلاعات موجود در آن برای افراد معمولی در دسترس نیست. برای دسترسی به اطلاعات موجود در این فضا، نیاز به امکاناتی به غیر از یک مرورگر معمولی دارید. در این مقاله بخش‌های مختلف اینترنت را معرفی کردیم و به طور خاص به معرفی دارک وب پرداختیم. مزایا و معایب این بخش تاریک اینترنت را بیان کردیم و در مورد نحوه دسترسی به آن صحبت کردیم.

۳/۵ - (۱ امتیاز)
دیدگاه‌ها

دیدگاه شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

Back To Top

This will close in 0 seconds