سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟ بهترین CMS برای شما کدام است؟
اگر به دنبال کسب موفقیت برای وبسایت خود و داشتن ترافیک بالا هستید، استفاده از سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) برای شما ضروری خواهد بود. با بهرهمندی از سیستم مدیریت محتوا (CMS)، ایجاد محتوا، مدیریت آن، انتشار و نمایش مطالب به طرز چشمگیری بهبود خواهد یافت. اما اگر هنوز با CMSها آشنا نیستید، در این مطلب قصد داریم به سوال کلیشهای CMS چیست و چندین پرسش دیگر پاسخ دهیم و یکبار برای همیشه چنین مسائلی را برای شما روشن کنیم.
فهرست مطالب
- سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟
- آشنایی با طرز کار CMS؛ سیستم مدیریت محتوا چگونه کار می کند؟
- مزایای استفاده از CMS چیست؟
- نگاهی به بهترین CMSها
- CMS اختصاصی چیست؟
- منظور از سایت ساز چیست؟
- آیا استفاده از CMS برای سایت فروشگاهی انتخاب مناسبی است؟
- بهترین CMSها برای سایت فروشگاهی
- در انتخاب سیستم مدیریت محتوا برای کسبوکارتان کمکاری نکنید!
سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟
CMS یا سیستم مدیریت محتوا، برنامهای است که برای مدیریت و انتشار محتوای وب استفاده میشود و به چندین کاربر اجازه میدهد بدون نیاز به کمک گرفتن از یک توسعهدهنده، بتوانند محتوا را ایجاد، ویرایش و منتشر کنند. یک CMS عمدتا برای مدیریت محتوای سازمانی (Enterprise Content Management) و مدیریت محتوای وب (Web Content Management) استفاده میشود. سیستم مدیریت محتوا معمولا از چندین کاربر در یک محیط اشتراکی با یکپارچهسازی مدیریت اسناد (Document)، مدیریت دارایی دیجیتال و حفظ رکورد پشتیبانی میکند که کار مدیریت محتوای سایت را بسیار ساده خواهد کرد.
سیستمهای مدیریت محتوا یا سایتسازها، طوری طراحی و کدنویسی شدهاند که کار با آنها برای همه افراد، حتی بدون دانش برنامهنویسی، راحت باشد. به عنوان مثال، هنگام کار با CMSها، برای انتشار یک مطلب، کافی است افزودن نوشته را انتخاب کرده، متن خود را همراه با عکسها آپلود کنید، دکمه انتشار را بزنید و تمام! اما برای همین کار، هزاران خط کد نوشته شده است که شما لازم نیست خود را درگیر آنها کنید.
آشنایی با طرز کار CMS؛ سیستم مدیریت محتوا چگونه کار می کند؟
سیستم مدیریت محتوا دو بخش اصلی دارد که به ایجاد وب سایت شما کمک میکند.
برنامه مدیریت محتوا (CMA) که به بازاریابان، بازرگانان و سایر تولیدکنندگان محتوا اجازه میدهد تا بدون نیاز به دخالت بخش فنی و کدنویسی، مستقیماً با محتوا کار کنند و تغییرات خود را اعمال کنند.
برنامه تحویل محتوا (CDA) که به عنوان بخش پشتیبان وبسایت عمل میکند و محتوایی را که وارد CMA شده است، به یک محتوای کاربردی تبدیل میکند که بازدیدکنندگان از سراسر جهان میتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
به طور کلی، عملکرد سیاماس را میتوان به بخشهای زیر تقسیم کرد:
- ایجاد محتوا برای وبسایت
- مدیریت محتوا
- انتشار محتوا
- نمایش محتوا در وبسایت
مزایای استفاده از CMS چیست؟
تا اینجا به برخی از مزایای استفاده از CMS اشاره کردیم، اما بیایید به چند مزیت خاص دیگر که میتواند بر فرآیند راهاندازی سایت و دیده شدن آنلاین شما تأثیر بگذارد نیز نگاهی بیندازیم.
تجربه برنامه نویسی ندارید؟ مشکلی نیست!
سیستمهای مدیریت محتوا، مانند وردپرس، برای کاربرانی ساخته شدهاند که تجربه برنامه نویسی کمی دارند. مدیریت محتوای وب سایت در سیستمهای مدیریت محتوا، ساده بوده و یادگیری آن آسان است. شما میتوانید بهراحتی و بدون نیاز به یک خط کدنویسی، محتوا را ایجاد و مدیریت کنید، طراحی سایت خود را سفارشی کنید و افزونههای متنوع را برای افزودن انواع قابلیتها به سایت خود نصب کنید. البته لازم به ذکر است که اکثر CMSها به شما امکان اضافه کردن کد سفارشی برای کنترل دقیق تر سایت را نیز میدهند.
در نتیجه، کاربرانی که نیروی فنی و زمان محدودی دارند، همچنان میتوانند یک وب سایت قدرتمند برای کسب و کار خود بسازند.
دسترسی و همکاری از طریق CMSها، آسانتر از همیشه!
سیستمهای مدیریت محتوا به چندین نفر اجازه میدهد تا نه تنها به وبسایت دسترسی داشته باشند، بلکه بهراحتی در پروژههای مختلف همکاری کنند. با استفاده از حسابهای کاربری فردی، چندین نفر میتوانند محتوای سایت را مستقیماً از رایانه یا دستگاه خود اضافه، ویرایش یا بهروزرسانی کنند. CMS همچنین تمام محتوای آنلاین شما را در یک مکان برای شما ذخیره میکند و برای هر کسی که به وب سایت دسترسی دارد، در دسترس است، به این معنی که دیگر نیازی به ارسال چندین فایل مختلف برای افراد مختلف نیست و از هر مکانی میتوانید سایت خود را مدیریت کنید؛ فقط نیاز به یک رایانه، تبلت یا دستگاه تلفن همراه و اتصال به اینترنت خواهید داشت.
دارای ابزارها و افزونههای پیشرفته سئو
CMSها افزونه و ابزارهای زیادی را ارائه میدهند که میتوانند به بهبود رتبه سایت شما در موتورهای جستجو و افزایش ترافیک آنلاین سایت شما کمک کنند.
به عنوان مثال، افزونههای سئو وردپرس، گزینههایی را ارائه میدهند که میتوانید توسط آنها به راحتی عناوین صفحات وب، توضیحات متا، تگهای alt و سایر عناصر مورد نیاز برای بهینه سازی وب سایت برای گوگل را تنظیم کنید. علاوه بر این، این افزونهها به طور مرتب به روزرسانی میشوند تا با هر تغییری در الگوریتمها موتورهای جستجوی اصلی که میتوانند بر رتبه شما تأثیر بگذارند، سازگار شوند. بنابراین، وب سایت شما با وجود هر گونه بروز رسانی یا تغییر، همیشه بهینه خواهد ماند.
امنیت بالا
در دنیای امروز، آخرین چیزی که هر کسی میخواهد، هک شدن وب سایتش است؛ به ویژه صاحبان وب سایتهای فروشگاهی و تجارت الکترونیک. همانطور که میدانید، وب سایتها میتوانند آسیبپذیر باشند و توسط هکرها برای سرقت اطلاعات شخصی مورد هدف قرار بگیرند. در این میان، سیستمهای مدیریت محتوا به طور مداوم، توسط ارتشی از توسعهدهندگان و دانشمندان کامپیوتر، برای محافظت از کاربران در برابر هر تهدید امنیتی احتمالی آزمایش و بروزرسانی میشوند. علاوه بر این، افزونهها و ابزارهای امنیتی زیادی در دسترس هستند که به صورت جداگانه برای افزایش امنیت وب سایت شما طراحی شدهاند و کافی است آنها روی سایت خود نصب کنید.
مقرون به صرفه
سرمایه گذاری در یک سیستم مدیریت محتوا، میتواند در زمان و هزینه شما صرفه جویی کند. با وجود یک سیستم مدیریت محتوا، دیگر لازم نیست برای ایجاد تغییرات رایج سایت، به یک توسعه دهنده وب هزینه پرداخت کنید. شما میتوانید فوراً این تغییرات را خودتان دقیقاً در زمانی که نیاز دارید، انجام دهید.
نگاهی به بهترین CMSها
اگر به دنبال انتخاب بهترین سیستم مدیریت محتوا هستید، موارد زیر از جمله بهترین سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) هستند که در ادامه آنها را بیشتر معرفی میکنیم:
- جوملا (Joomla)
- وردپرس (WordPress)
- دروپال (Drupal)
- پرستاشاپ (PrestaShop)
CMS اختصاصی چیست؟
نرمافزارهای مدیریت محتوا با ویژگیهای منحصر به فرد ایجاد میشوند تا بتوانند تمامی نیازهای کاربران را پوشش دهند. برای مثال وبسایتهای شرکتهای بزرگ، بانکها، کسبوکارهای اینترنتی و دانشگاهها به سیستم CMS اختصاصی نیاز دارند تا بتوانند به تمامی کاربران خدمات ارزندهای را ارائه دهند.
به عنوان مثال، هنگامی که برای انتخاب واحد، از درگاه دانشگاه خود استفاده میکنید، با یک CMS اختصاصی مواجه هستید. با CMS اختصاصی، مدیریت وبسایت قادر است امکانات درخواستی و لازم را روی سایت پیادهسازی کند. ایجاد چنین ویژگیهای نوینی – بدون داشتن علم برنامهنویسی – با سیاماس امکانپذیر است. توجه داشته باشید که نوشتن CMS اختصاصی با امکانات منحصر به فرد میتواند از ده میلیون تا چندین میلیارد تومان هزینه داشته باشد.
مزایای CMS اختصاصی
در سالهای اخیر، سیستمهای مدیریت محتوای موفقی به صورت رایگان و اوپن سورس در اختیار کاربران قرار گرفتهاند که وردپرس، جوملا و پرستا شاپ از جمله معروفترین آنها هستند. با استفاده از این نرمافزارها به پنل مدیریت و معماری دیتابیسی (پایگاه داده) دست خواهید یافت که مشخصا برای وبسایت شما طراحی شده است. در ادامه به برخی از مزایای CMS اختصاصی اشاره کردهایم:
- سیاماس اختصاصی باعث افزایش سرعت و انعطاف وبسایت میشود؛ اگر طراحی سایت از همان ابتدا به صورت کاملا حرفهای و متناسب با نوع کسبوکار انجام شده باشد، درگاه اینترنتی شما با حداقل کدنویسی بارگذاری میشود که این امر باعث بالا رفتن سرعت و کاهش مدت زمان لود شدن میشود.
- سیاماس اختصاصی به این دلیل که منحصرا برای یک وبسایت کدنویسی شدهاست از امنیت بسیار بالایی برخوردار است.
- با سیاماس اختصاصی، خیلی سریع و آسان میتوانید امکانات جدیدی را به سیستم اضافه کنید و از طرفی هم میتوانید از منابع سرور به صورت کاملا بهینه بهرهمند شوید.
منظور از سایت ساز چیست؟
سایت سازها درواقع به همان CMSها گفته میشوند که نرم افزارهای آمادهای هستند که توسط برخی از کدنویسان و شرکتها برای طراحی وبسایت ارائه میشوند. در مقایسه با سیستم HTML، سایت سازها قابلیتهای بیشتری دارند و مدیر سایت به راحتی میتواند صفحات وب خود را کم، زیاد یا ویرایش کند.
سایت سازها به دو نوع آنلاین (تحت وب) و آفلاین (نرم افزاری) تقسیم میشوند. در سایت سازهای آنلاین که وردپرس (WordPress) و اسکوئراسپیس (Squarespace) در این دسته قرار دارند، به کاربران این امکان داده میشود تا سایتهای تجاری و تبلیغاتی مختلفی را به صورت آنلاین طراحی کنند.
سایت سازهای آفلاین در قالب یک نرم افزار کامپیوتری (نصبی) در اختیار همگان قرار میگیرند و کاربر با استفاده از آنها میتواند سایت مورد نظر خود را بدون نیاز به اینترنت، طراحی کرده و پس از تکمیل شدن تمامی مراحل، آن را بر روی هاست و دامنه بارگزاری کند.
آیا استفاده از CMS برای سایت فروشگاهی انتخاب مناسبی است؟
با رونق گرفتن طراحی سایتهای فروشگاهی در سالهای اخیر، سیستم مدیریت محتواهای فروشگاهی بسیار زیادی هم در دسترس کاربران قرار گرفتهاند که به نوعی CMS اختصاصی به حساب میآیند. همهگیری ویروس کرونا و قوانین منع تردد، مدیران فروشگاههای سطح شهر را بیش از پیش با مزایای فروش اینترنتی آشنا کرد. CMS برای مدیران فروشگاههای اینترنتی مزایایی به همراه دارد که در ادامه آنها را ذکر کردهایم:
- بهرهمندی از سیاماس فروشگاهی هزینه خیلی کمی دارد و برای مدیرانی که در ابتدای مسیر هستند، بسیار مناسب است
- برای اعمال تغییر ظواهر و امکانات به صورت آنی، بسیار کاربردی است
بهترین CMSها برای سایت فروشگاهی
در ادامه مبحث CMS چیست، قصد داریم شما را با بهترین سیاماسهای مناسب برای ایجاد سایتهای فروشگاهی آشنا کنیم.
سیستم مدیریت محتوای وردپرس
سیستم مدیریت محتوای وردپرس یکی از پراستفادهترین سایت سازهای دنیا است که تحت زبان کدنویسی PHP طراحی و بهینهسازی شده است. به دلیل طراحی و رابط کاربری ساده CMS وردپرس، بیش از نیمی از وبسایتهای فروشگاهی در دنیا، توسط این سایتساز به وجود آمدهاند و کاربران اینترنتی، WordPress را به عنوان محبوبترین سیستم مدیریت محتوا برای فروشگاه اینترنتی میشناسند.
طراحی قالب اختصاصی وردپرس برای آن دسته از افرادی که نمیخواهند از قالبهای آماده این سایت ساز استفاده کنند، بسیار ضروری است. از طریق طراحی اختصاصی قالب در ورد پرس نه تنها ظاهر سایت، بلکه امکانات منحصر به فردی هم به درگاه اینترنتیتان افزوده میشود که میتوانند تاثیرات مثبتی بر روی کسبوکارتان بگذارند. با طراحی اختصاصی، بالاترین سطح ایمنی، نرخ تبدیل بالا، افزایش ترافیک ارگانیک و سئوی بینظیر از آن شما خواهد شد.
مقایسه قالب آماده وردپرس با قالب اختصاصی وردپرس
قالب آماده وردپرس توسط شخص (یا اشخاصی) از قبل طراحی و راهاندازی شده است و دموهای مختلفی دارد تا کاربر بتواند قبل از پیادهسازی، با حالوهوای قالب آشنا شود. برای مثال اگر کسبوکارتان در حیطه گردشگری است، با انتخاب گزینه قالبهای مربوط به Tourism و Travel میتوانید به طیف وسیعی از قالبهای آماده مرتبط با گردشگری دست پیدا کنید.
از مزایای استفاده از قالبهای آماده وردپرس میتوان به ارزان بودن، راهاندازی سریع، عدم نیاز به دانش کدنویسی، بهروز رسانی خودکار و رفع مشکلات به صورت رایگان اشاره کرد. اما استفاده از چنین قالبهایی، معایبی هم دارد که شاملِ محدود بودن اعمال تغییرات در قالب، وجود قابلیتهای فراوان که اکثرا برای شما سودی ندارند و تنها باعث کند شدن سایت میشوند، و از همه مهمتر تکراری بودن قالب میشوند.
اما استفاده از قالب اختصاصی – با اینکه به علم کدنویسی بیشتری نیاز دارد – در برخی از موارد، مشابه استفاده از قالب آماده است. اگر قصد ایجاد اعتبار بالایی برای کسبوکار خود را دارید و دوست دارید در فضای مجازی یک چهره متفاوت از خود به جای بگذارید و از همه مهمتر اگر کسبوکارتان نیاز به تنظیمات پیچیده و افزونههای فراوانی دارد، همین حالا به فکر طراحی سایت با قالبهای اختصاصی وردپرس باشید.
درست مانند قالبهای آماده، قالبهای اختصاصی وردپرس نیز معایبی دارند که تعدادی از آنها را در ادامه بیان کردهایم:
- راهاندازی آنها زمانبر است و هزینه بیشتری دارند
- به منظور استفاده بهینه از قالبهای اختصاصی و ایجاد تغییرات، دانش تخصصی فنی نیاز است
- بهروز رسانی هسته اولیه وبسایت وابسته به شخص طراح قالب است
CMS جوملا
سایت ساز جوملا (Joomla) یکی از مقتدرترین اسکریپتهای تحت زبان برنامهنویسی PHP است که با راهاندازی سیستم مدیریت محتوای آن (CMS) بر روی هاست خود میتوانید سریعتر و راحتتر فایلها، محتوای متنی و تصاویر خود را، به صورت کاملا سازماندهی شده، به نمایش بگذارید.
نصب آسان با چند کلیک ساده، یکی از دلایل محبوب شدن طراحی سایت با جوملا شده است. سایت ساز جوملا و سیستم مدیریت محتوای آن، امکانات ویژهای را در اختیار کاربران قرار میدهد که عبارتاند از:
- امکان نصب بینهایت قالب (پوسته) روی وبسایت
- امکان ایجاد وبلاگ
- امکان ایجاد رسانه در بخشهای مختلف وبسایت
- امکان ایجاد بینهایت یوزر (کاربر)
- امکان ایجاد صفحه مخصوصِ تماس با ما و بخش ارسال نظرات
- امکان نصب انواع ابزارهای طراحی سایت
- امکان طراحی منو اختصاصی
- امکان ایجاد وبسایتهای فروشگاهی، تفریحی، خدماتی، شرکتی، دولتی و شخصی به طور کاملا اختصاصی
مقایسه وردپرس و جوملا؛ کدامیک بهتر است؟
جوملا نسبت به وردپرس در بعضی موارد انعطاف بیشتری از خود نشان میدهد، برای مثال با جوملا میتوانید بدون نیاز به پلاگینهای مختلف، وبسایتتان را سفارشیسازی کنید تا به آن چه که در ذهن دارید برسید. اما از نظر سئو (بهینهسازی موتور جستجوگر)، جوملا حرفی برای گفتن در مقایسه با وردپرس ندارد. از طرفی هم سیستم مدیریت محتوای وردپرس قویتر و بهینهتر عمل میکند و پشتیبانی بهتری از کاربران خود را ارائه میدهد. برای اینکه بهترین مدیریت CMS را برای سایت خود انتخاب کنید، پیشنهاد میکنیم با دیگر سیاماسهای مطرح نیز آشنا شوید.
CMS مجنتو
فروشگاه ساز مجنتو (Magento) بر اساس فریمورک Zend از فریمورک متن باز PHP طراحی شده است و ساختار آن به شکلی است که کار با آن نیازمند آموزش و یادگیری است و حتی فضای مدیریت آن برای کاربران قدیمی نیز دردسرساز است. اگر طراحی مجنتو کمی سادهتر بود، احتمالا کاربران به آن لقب بهترین سیستم مدیریت محتوا برای فروشگاه را میدادند.
CMS مجنتو در دو نسخه Enterprise به صورت پولی و Community به صورت رایگان ارائه شده است که هر دوی آنها قابلیتهای نسبتا خوبی را در اختیار کاربران قرار میدهند:
- وجود ابزار تجاری قوی برای بازاریابی قدرتمند محصولات و خدمات
- وجود قابلیتهای پایهای وبسایت و انعطافپذیری مناسب
- امکان جستجوی پیشرفته (Advanced Search)
- امکان دسترسی به صورت لایهای در فضای مدیریت
- امکان استفاده از نسخه نمایش ویژه گوشیهای هوشمند
- افزایش میزان فروش به لطف استفاده از فناوری یکپارچهسازی و ابزارهای کاربردی در مجنتو
CMS دروپال
اگر به دنبال یک سایت سازِ اوپن سورس (متنباز) برای طراحی سایت فروشگاهی هستید، دروپال (Drupal) قطعا میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. دروپال بدون شک یکی از محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا را به کاربران ارائه میدهد که تنها برای مدیریت و طراحی وبسایتها راه اندازی شده است.
منظور از متن باز بودن سایت ساز این است که برنامه به صورت کاملا رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرد و کاربران میتوانند به صورت دستی کدهای نرمافزار را ویرایش کنند. از اینرو، استفاده از دروپال به عنوان یک CMS محبوب، هیچ هزینهای نخواهد داشت.
از دیگر ویژگیهای دروپال میتوان به سادگی و تنوع امکانات آن اشاره کرد که برای طراحی یک درگاه اینترنتی حرفهای بسیار مناسب هستند. سطح امنیت ارائه شده توسط CMS دروپال نیز یکی دیگر از نقاط قوت این سایت ساز است که جهت پیادهسازی وبسایتهای دینامیک (پویا) کاربرد دارد.
CMS پرستاشاپ
فروشگاهساز پرستاشاپ (PrestaShop) با ارائه آخرین فناوریهای مورد نیاز کاربران برای ایجاد کسبوکار اینترنتی، به یکی از متداولترین CMSهای هزاره سوم تبدیل شده است. اگر به دنبال ایجاد یک سایت همه فن حریف هستید، کافی است این فروشگاهساز را روی هاست لینوکس نصب کنید و از امکانات ویژه آن بهرهمند شوید:
- امکان ارائه محصولات با قیمتگذاری و ویرایش آنها در کمترین زمان ممکن
- امکان بارگذاری انواع محصولات بدون نیاز به کدنویسی
- امکان استفاده از ماژولها و امکانات فرعی بیپایان برای بهبود کارکرد وبسایت
بد نیست بدانید پرستاشاپ در سالهای 2010 تا 2014 به عنوان بهترین فروشگاهساز دنیا معرفی شده است. همچنین اوپن سورس بودن پرستاشاپ و استفاده از سیستم سئو پیشرفته در این فروشگاهساز سبب شده بسیاری از کاربران وردپرس، جوملا و مجنتو به این نرم افزار روی بیاروند.
در انتخاب سیستم مدیریت محتوا برای کسبوکارتان کمکاری نکنید!
با اینکه انتخاب بهترین CMS از بین هزاران سیستم مدیریت محتوا کار چندان آسانی نیست، اما به راحتی میتوانید با توجه به نوع کسبوکاری که دارید، مناسبترین CMS را پیدا کنید. با کمک سیاماسی که مناسب تجارت شما است، قادر خواهید بود شخصیسازی را به بهترین شکل ممکن انجام دهید، توانایی تیمهایی که با شما همکاری دارند را افزایش دهید و مدیریت محتوای وبسایتتان را با کمترین دغدغه اجرایی کنید. همه اینها باعث میشوند تجربهای جذاب برای بازدیدکنندگان یا مشتریان بالقوه خود رقم بزنید و کسبوکارتان را توسعه ببخشید.