قالب وردپرس چیست و یک پوسته مناسب چه ویژگی هایی دارد؟
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و منبع باز است و با وجود آن در دنیای امروزی، راه اندازی یک سایت بسیار ساده شده است. بخش بزرگی از افرادی که از وردپرس استفاده میکنند، نه طراح وب هستند و نه برنامهنویس؛ در واقع، اکثر افراد بدون داشتن دانش برنامهنویسی شروع به استفاده از آن میکنند زیرا این پلتفرم امکانات بسیار عالی و ویژهای را برای طراحی سایت به کاربران ارائه میدهد که یکی از آنها، ارائهی قالبهای مختلف است.
شما میتوانید با استفاده از قالبهای وردپرس وب سایت خود را با یک کلیک ساده ایجاد کرده و آن را مطابق با نیازهای خود سفارشیسازی کنید. قالبها، پوستهها یا تمهای وردپرس برای انواع کسب و کارها مناسب هستند و اهداف آنها را به طور کامل پوشش میدهند. در مقاله دیگری از پونیشا به طور کامل توضیح دادهایم که وردپرس چیست و مزایای دیگر استفاده از آن را بررسی کردهایم که پیشنهاد میکنیم از دست ندهید.
با این حال، انتخاب یک قالب یا پوسته برای طراحی سایت میتواند کمی طاقت فرسا باشد زیرا هزاران گزینه رایگان و پولی در بازار وجود دارد و تشخیص مناسب ترین مورد، کار زمانبری است. یک قالب مناسب باید مکمل محتوای وب سایت شما باشد. به عنوان مثال، یک قالب برای فروشگاه با یک قالب دیگر برای راه اندازی وبلاگ کاملاً متفاوت است. در این مقاله میخواهیم بررسی کنیم که قالب وردپرس چیست، چه انواعی دارد و چگونه می توان یک قالب مناسب برای کسب و کار خود انتخاب کرد.
فهرست مطالب
قالب وردپرس چیست؟
یک قالب وردپرس (WordPress theme) گروهی از فایلهای حاوی کدهای برنامه نویسی، عناصر گرافیکی و تمام چیزهایی است که ظاهر کلی وب سایتتان را تعیین می کند. یک قالب وردپرس به شما این امکان را می دهد تا ظاهر سایت خود مانند طرح سایت، رنگها، چیدمان المانها و … را تغییر دهید و آن را به طور کامل، سفارشیسازی کنید. شما میتوانید تمامی این تغییرات را بدون نیاز به داشتن دانش برنامه نویسی در سایت خود اعمال کرده و آن را مطابق با نیازهای کسب و کار خود طراحی کنید.
در ابتدا و پس از نصب وردپرس، یک قالب به صورت پیشفرض و رایگان در سایت شما نصب میشود اما این قالبها معمولاً امکانات بسیار محدودی دارند و اغلب افراد در اولین اقدام، آن را تغییر میدهند. امروزه بسیاری از پلتفرمهای ایرانی، قالبهای فارسی و راستچین شده را ارائه میدهند که میتوانید هر یک از آنها را انتخاب کرده و در سایت خود استفاده کنید.
قالبها نه تنها بر ظاهر وب سایت تاثیر دارند بلکه یکی از ارکان اصلی بهینهسازی سایت و سئو هستند. سئو فرایندی است که با استفاده از آن سایت شما در نتایج موتورهای جستجو مانند گوگل رتبه بالایی دریافت میکند. بنابراین اگر شما رتبه بهتری در نتایج جستجو دریافت کنید، میتوانید مشتریان بیشتری را جذب کرده و درآمد خود را افزایش دهید. قالب ها برای رسیدن به این هدف بسیار کاربردی هستند.
انواع قالب های وردپرس
قالبهای وردپرسی از نظر موضوعی شامل دسته بندیهای زیر هستند:
قالب فروشگاهی
راه اندازی کسب و کار اینترنتی از طریق قالبهای فروشگاهی وردپرس بسیار ساده است. قالبهای فروشگاهی دارای ویژگیهای مختلف مانند امکان فیلتر کردن محصولات، نمایش گالری تصاویر، ایجاد پروفایل کاربری، افزودن سبد خرید، مقایسه محصولات و … هستند و میتوانید با استفاده از آنها فروشگاه آنلاین خود را در هر زمینهای راه اندازی کنید. از محبوبترین قالبهای فروشگاهی وردپرس، میتوان به قالب فلت سام (Flatsome) و وودمارت (Woodmart) اشاره کرد.
قالب چند منظوره
قالبهای چندمنظوره معمولاً برای اهداف مختلفی استفاده میشوند. این قالبها انعطافپذیری بالایی دارند و برای انواع کسب و کارها مناسب هستند. قالبهای چند منظوره، معمولاً طیف گستردهای از گزینهها را در اختیار شما قرار میدهند و به شما این امکان را میدهند که از یک قالب واحد در چندین نوع پروژه استفاده کنید و آن را به طور کامل برای مطابقت با نیازهای یک سایت خاص، سفارشی کنید. بی تم (Be theme)، انفولد (Enfold) و آسترا (Astra) از محبوبترین قالبهای چند منظوره وردپرس هستند.
قالب های خبری و وبلاگ
وب سایتهای خبری و وبلاگها نیز میتوانند از قالبهای وردپرسی در سایت خود استفاده کنند. این دسته از قالبها به گونهای طراحی شدهاند که خوانایی مطالب را بالا برده و در عین حال بسیار ساده هستند تا هر گونه حواس پرتی را برطرف کنند. از قالبهای محبوب خبری میتوان به صحیفه و جنه اشاره کرد.
قالب شرکتی
قالبهای شرکتی جزو پرطرفدارترین قالبهای وردپرسی هستند و هزاران قالب و تمپلیت آماده برای شرکتها در بازار وجود دارد. مهمترین قسمت در این دسته از قالبها بخشی است که خدمات شرکتها را معرفی میکند. این قالبها نیز باید مطابق با برند شما طراحی شوند و نشان دهندهی اهداف کسب و کارتان باشند.
قالب آموزشی
قالبهای آموزشی معمولاً برای فروش دورههای آنلاین هستند و یا ممکن است موسسات آموزشی و آموزشگاهها از آنها استفاده کنند. قالبهای آموزشی معمولاً متناسب با رده سنی افراد طراحی میشوند و با سایر قالبها متفاوتتر هستند. قالب استادیار (Studiare) و اجوما (Eduma) نمونههایی از قالبهای آموزشی هستند.
تفاوت های قالب رایگان و پولی
قالبها که بخشی جدایی ناپذیر از هر وب سایت وردپرسی هستند، در دو حالت پولی و رایگان ارائه میشوند. انتخاب قالب رایگان و یا پولی وردپرس معمولاً به بودجه، ویژگیهای موردنیاز، نوع کسب و کار و موارد دیگر بستگی دارد. در ادامه میخواهیم ویژگیها و تفاوتهای این قالبها را بررسی کنیم تا راحتتر تصمیم بگیرید.
قالب رایگان
هزاران قالب وردپرس در بازار وجود دارد و سادهترین راه برای یافتن آنها، این است که از فهرست قالبها در WordPress.org بازدید کنید. این نوع از قالبها رایگان هستند و برای استفاده از آنها نیاز به پرداخت هزینه نخواهید داشت. این قالبها دو مزیت اصلی دارند:
رایگان هستند
اگر بودجهی کمی دارید یا یک کسب و کار کوچک هستید، یک قالب رایگان برای شروع کار بسیار مناسب است.
استفاده از آن ها راحت است
کار کردن با قالبهای پولی اغلب به دلیل ارائهی ویژگیهای مختلف، کمی سختتر است اما قالبهای رایگان طیف محدودی از ویژگیها را ارائه میدهند و یادگیری و کار با آنها راحتتر خواهد بود.
در کنار این مزایا بزرگترین مشکل قالبهای رایگان، عدم بروز رسانی و پشتیبانی است زیرا اکثر توسعهدهندگان در ابتدا قالبهای خود را با نسخه رایگان منتشر میکنند و از آن برای فروش نسخههای پولی خود استفاده میکنند. در حالت کلی، برای راهاندازی کسب و کار اینترنتی استفاده از قالب رایگان توصیه نمیشود.
قالب پولی
در مقابل قالبهای رایگان وردپرس، قالبهای پولی یا پریمیوم قرار دارند که شما برای استفاده از آنها نیاز دارید که هزینهای را پرداخت کنید. این نوع از قالبها برخلاف قالبهای رایگان، اغلب دارای مجموعه گستردهای از گزینهها و ویژگیهای سفارشیسازی هستند. قالبهای پولی مزایای بسیار زیادی دارند که برخی از آنها عبارتند از:
انعطاف پذیر بودن
قالبهای پولی ویژگیها و گزینههای سفارشیسازی بیشتری را ارائه میدهند و برای راهاندازی سایت انعطاف پذیرتر هستند.
کدنویسی با کیفیت بالا
قالبهای پولی کیفیت بالاتری دارند و به صورت استاندارد کدنویسی شدهاند. بنابراین دیگر لازم نیست نگران کدهای مخرب و خطر هک شدن باشید.
بروز رسانیهای منظم
بر خلاف قالبهای رایگان، اغلب قالبهای پولی به روز رسانیهای مکرری را برای بهبود عملکرد و رفع اشکالات احتمالی ارائه میدهند.
در حالت کلی اگر قصد دارید یک وب سایت با ویژگیهای متنوع راه اندازی کنید، قالب پولی برای شما مناسب تر خواهد بود. از طرفی دیگر، قالبهای رایگان وردپرس برای سایتهایی با قابلیتهای ساده و محدود، ایدهآل هستند.
ویژگیهای یک قالب مناسب وردپرسی
سوال اصلی اینجاست که هنگام انتخاب یک قالب وردپرسی، باید چه ویژگی هایی را در نظر بگیریم. برای انتخاب قالب مناسب برای سایت خود باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
ریسپانسیو بودن
طراحی ریسپانسیو یکی از مهمترین ویژگیهایی است که هنگام انتخاب قالب برای وب سایت خود باید در نظر بگیرید. تعداد بسیار زیادی از مردم وب سایتها را از طریق تلفن همراه و تبلت خود مشاهده می کنند، بنابراین بسیار مهم است که وب سایت شما واکنشگرا باشد، زیرا تأثیر مستقیمی بر تجربه کاربر دارد. یک قالب وردپرسی مناسب، به صورت ریسپانسیو و واکنشگرا طراحی شده است و با تغییر اندازه صفحه، همچنان خوب به نظر میرسد.
بهینه شده برای سئو
قالب یک وب سایت، نقش بسیار مهمی در رتبهبندی و سئو دارد. یک قالب مناسب برای تمامی موتورهای جستجو کاملاً بهینه شده است و رتبهبندی شما را تا حد زیادی بهبود میبخشد. قالب شما باید به گونهای کدنویسی شده باشد تا خزندههای وب بتوانند به راحتی آن را مرور و نمایهسازی کنند.
گزینههای سفارشیسازی
گزینههای سفارشی سازی برای انتخاب قالب مناسب بسیار مهم هستند. قابلیت سفارشیسازی به معنای توانایی تغییر طرح و متمایز کردن آن از سایر طرحها است. یک قالب مناسب وردپرسی باید طیف گستردهای از ویژگیها را به شما ارائه دهد تا از سایر رقبایتان متمایز شوید.
قابلیت پشتیبانی و بروز رسانی
یکی از مهم ترین ویژگیهایی که یک قالب مناسب دارد، قابلیت پشتیبانی و بروز رسانی است. بروزرسانیهای مداوم، مانع بروز هر گونه مشکل و خرابی در وبسایت شما میشوند زیرا در هر نسخه آپدیت شده، معمولاً تمامی باگها برطرف خواهند شد.
سازگاری با مرورگرها
یکی دیگر از عوامل مهمی که باید در انتخاب قالب در نظر گرفت، سازگاری قالب با تمامی مرورگرهای محبوب است. تمامی کاربران برای اینکه به وب سایت شما دسترسی داشته باشند باید از یک مرورگر وب استفاده کنند و هر یک از این مرورگر ها با یکدیگر متفاوت هستند. بنابراین قالب شما باید در تمامی مرورگرها بدون بروز هرگونه مشکل و خطایی نمایش داده شود.
سرعت بارگذاری
زمان بارگذاری سایت، یکی از معیارهای مهم در تعیین رتبه سایت در گوگل است زیرا نقش مهمی در تجربه کاربران دارد. بنابراین قالب انتخابی شما باید سرعت خوبی داشته باشد و تمامی فایلهای قرار داده شده در آن بهینهسازی شده باشند. از این طریق میتوان اطمینان حاصل کرد که قالب موردنظرتان سرعت خوبی دارد.
ساختار قالب
ساختار و یا معماری قالب وب سایت، روشی است که در آن صفحات به یکدیگر لینک داده میشوند و شما باید هنگام انتخاب قالب موردنظرتان آن را در نظر بگیرید. ناوبری قالب، خزیدن و فهرستبندی صفحات را برای رباتها آسانتر میکند و شانس شما را برای دریافت رتبه بالاتر در نتایج گوگل افزایش میدهد. همچنین وب سایت ساختاربندی شده، کیفیت تجربه کاربری را افزایش میدهد و به افراد کمک میکند تا اطلاعات را سریعتر پیدا کند.
چگونه بفهمیم یک سایت از چه قالب وردپرسی استفاده می کند؟
ممکن است شما طراحی و ظاهر یک سایت را دوست داشته باشید و بخواهید بدانید قالب مورد استفاده آنها چیست. برای این کار چند روش وجود دارد.
شما میتوانید به صورت دستی برای تشخیص قالب یک سایت، به سایت مورد نظر رفته، کلیک راست کنید و بعد از انتخاب گزینه view page source، به دنبال کلمه themes و نام قالب بگردید.
اما روش راحتتر، استفاده از سایتهای تشخیص قالب است. سایتهای IsItWP و Themedetect سایتهایی هستند که قالب وردپرس استفاده شده در یک سایت وردپرسی را تشخیص میدهند و فقط کافی است نام دامنه وبسایت مورد نظر خود را به آنها بدهید.
قالب های وردپرس را از کجا تهیه کنیم؟
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، پلتفرم های ایرانی و خارجی بسیار زیادی برای فروش قالب وجود دارند و این تنوع بالا، انتخاب را برای کاربران دشوار می کند. نکته بسیار مهم این است که قالبهای خود را از منابع معتبر خریداری کنید تا مطمئن شوید قالب موردنظرتان اورجینال است و نال شده نیست.
تم فارست یکی از معتبرترین پلتفرم های خارجی ارائه دهندهی انواع قالبهای وردپرسی است که در حال حاضر بیش از 45000 قالب وب سایت در آن موجود است. تمامی توسعهدهندگان معتبر قالبهای وردپرس در این پلتفرم محصول خود را منتشر میکنند. Themify یکی دیگر از منابع خارجی دیگر برای خرید قالب است که میتوانید با اطمینان از آن خرید کنید.
علاوه بر اینها پلتفرمهای ایرانی مانند راستچین، ژاکت، میهن وردپرس و ابزار وردپرس نیز وجود دارند که میتوانید قالبهای ایرانی و فارسیسازی شده را از آنها تهیه کنید.
چرا نباید از قالب های نال شده استفاده کنیم؟
قالب های نال شده در واقع نسخههای کپی شده از یک قالب اورجینال هستند که اغلب آنها توسط هکرها ایجاد شدهاند و به صورت غیرقانونی با قیمت کمتر یا رایگان عرضه میشوند. روزانه بیش از ده هزار قالب نال شده برای سایتهای وردپرس دانلود میشود. شما به چند دلیل نباید از قالبهای نال شده برای طراحی سایت خود استفاده کنید:
امنیت وب سایت
ارائهدهندگان قالبهای نال شده، با استفاده از کدنویسی غیر استاندارد، قالب اورجینال را هک میکنند و برای همیشه به آن دسترسی خواهند داشت. به همین خاطر اگر شما در سایت خود از قالب نال شده استفاده کنید، این افراد ممکن است از وب سایت شما برای دریافت بک لینک به سایتهای خود استفاده کنند و یا ممکن است با استفاده از کدهای مخرب، امنیت سایت شما را به خطر انداخته و از اطلاعات شما سوءاستفاده کنند.
عدم پشتیبانی
حتی اگر یک کاربر با تجربه وردپرس هستید، برای استفاده صحیح از قالبهای وردپرس، به پشتیبانی و مستندات نیاز خواهید داشت. قالبهای نال شده هیچ پشتیبانی ارائه نمیدهند و رفع مشکلات آنها بسیار دشوار است.
تاثیر منفی بر سئو
قالبهای نال حاوی لینکهای اسپم و کدهای مخرب هستند که یک محیط خوشهای در سایت شما ایجاد میکنند. با استفاده از لینکهای مخرب، مهاجمان میتوانند بازدیدکنندگان را به وب سایتهای دیگری هدایت کنند و به همین دلیل، کاربران وب سایت شما را ترک خواهند کرد. همچنین گوگل به وب سایتهایی که حاوی محتوای مخرب هستند، رتبه پایینتری میدهد.
عدم امکان بروزرسانی وردپرس
وردپرس به طور مرتب نسخههای جدید را برای بهبود امنیت پلتفرم، رفع اشکالات، بهبود عملکرد و افزودن ویژگیهای جدید منتشر می کند. اما اگر شما از قالبهای نال استفاده میکنید، نمیتوانید نسخه وردپرس را به روز کنید. همچنین، بدون بهروزرسانی وردپرس نمیتوانید عملکرد بهتری داشته باشید و نمیتوانید از ویژگیهای جدید وردپرس که به شما در جذب ترافیک و یا کسب درآمد بیشتر کمک کند، استفاده کنید .
بنابراین استفاده از قالبهای نال شده می تواند وب سایت شما را به خطر بیاندازد و باید از انجام این کار خودداری کنید. متاسفانه برخی از پلتفرمها این قالبهای نال را به افراد ارائه می دهند و کاربران بدون آنکه متوجه شوند وب سایت خود را در مقابل مهاجمان آسیب پذیر میکنند.
جمع بندی
طراحی سایت فروشگاهی و کسب و کار اینترنتی با استفاده از قالبهای وردپرس بسیار ساده است و این قالبها تمامی نیازهای شما را برآورده میکنند. دیگر لازم نیست برای طراحی سایت با وردپرس به برنامهنویسی مسلط باشید زیرا این قالبها به شما در این راه کمک خواهند کرد. علاوه بر استفاده از قالبهای رایگان و پولی شما میتوانید قالب اختصاصی خود را نیز تهیه کنید که برای این کار نیاز به دانش و مهارت کافی دارید، اما با وجود فریلنسرهای پونیشا، هیچ جای نگرانی نیست و میتوانید با اطمینان خاطر، طراحی سایت و قالب خود را به آنها بسپارید.
بسیار عالی و کارآمد بود