نریشن چیست و به چه کسی نریتور می گویند؟
نریشن (Narration) به زبان ساده به معنی روایت قصه است و در سینما و تلویزیون به توضیحات و دیالوگهای اضافهای گفته میشود که توسط شخص سومی که از شخصیتهای فیلم نیست، بیان میشود. در این مطلب از پونیشا میخواهیم بگوییم گویندگی نریشن چیست و شما را با انواع گویندگی، کاربردها و نحوه تولید نریشن آشنا کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
نریشن چیست و نریتور کیست؟
همانطور که گفتیم، روایت، توضیحات اضافه و دیالوگهایی که توسط فردی که از شخصیتهای فیلم نیست بیان میشود را نریشن میگویند. نریشن یا گویندگی کاربردهای دیگری نیز دارد مانند صدای توضیحاتی که روی فیلمهای مستند و آموزشی قرار دارد. نوع دیگری از نریشن نیز در سینما و تلویزیون کاربرد دارد که در آن، توضیح داستان فیلم یا سریال توسط صدای یکی از شخصیتها صورت میگیرد تا مخاطبان با ماجرا و داستان بیشتر آشنا شوند.
به فردی که نریشن را میخواند نریتور (Narrator) میگویند. شاید خواندن یک متن، کار راحتی به نظر برسد، اما اینطور نیست و پیچیدگیهای زیادی دارد. نریتور باید به گونهای متن را بخواند که تأثیر لازم را بر روی شنونده بگذارد.
به عبارت دیگر نریتور باید مهارت بسیار خوبی در گفتش جملات به اشکال گوناگون داشته باشد. نریتورها معمولاً برای اینکه بتوانند به به این مهارتها دست یابند، در کلاسهای متفاوتی شرکت میکنند و تمرینهای بسیاری را انجام میدهند. شما نیز میتوانید با سفارش گویندگی، از مهارتهای این افراد در پروژههای خود استفاده کنید.
انواع گویندگی
حالا که با مفهوم نریشن و نریتور آشنا شدید، بهتر است توضیحاتی در مورد انواع گویندگی را با هم مرور کنیم. گویندگی یک مفهوم کلی است و شاخههای بسیاری دارد. هر کدام از این شاخهها، نیاز به مهارتهای مختلف و گوناگونی دارند. اگر بخواهیم گویندگی را به طور کلی تقسیمبندی کنیم، به دستههای زیر میرسیم:
- گویندگی برنامههای رادیویی
- گویندگی برنامههای تلویزیونی
- گویندگی و گزارشگری خبرها
- متنخوانی و نریشن
- گویندگی پادکست و برنامههای اینترنتی صوتی
- گویندگی تیزرهای تبلیغاتی
کاربردهای نریشن
همانطور که در تعریف نریشن گفتیم، نریشن صدایی است که بر روی فیلمها، سریالها، تبلیغات و سایر موارد در تلویزیون، سینما و سایر رسانههای صوتی و تصویری قرار میگیرد. از نریشن برای توضیحات بیشتر در فیلمهای سینمایی و سریالها نیز استفاده میکنند.
البته این توضیحات بیشتر میتواند توسط یکی از شخصیتهای فیلم یا شخصی خارج از ماجرای داستان باشد. همچنین در ساخت تبلیغات تصویری، مخصوصاً موشن گرافی استفاده از نریشن کاربرد و تأثیر بالایی دارد.
از دیگر کاربردهای نریشن استفاده از آن برای ضبط پادکست و کتابهای صوتی است. همچنین در تولید برنامههای رادیویی، صداگذاری، دوبله، مستندها و فیلمهای آموزشی از نریشن استفاده میکنند.
نحوه تولید نریشن
شما اکنون میدانید نریشن چیست؛ اما اصلاً نباید فکر کنید که یک نریشن باکیفیت و مناسب به سادگی تولید میشود. این کار تنها به یک گوینده ماهر نیاز ندارد. متن مناسب، محل مناسب برای ضبط و تدوین اصولی فایل صوتی از مهمترین مواردی هستند که در کیفیت نریشن تأثیر بسیار زیادی دارند. برای تولید یک نریشن باید مراحل زیر طی شود.
آمادهسازی متن
متنی که قرار است نریتور بخواند، باید توسط یک یا چند نویسنده ماهر و حرفهای آماده شود. در این متن باید اصول نگارشی رعایت شود، از کلمات مناسب استفاده شود و متنی روان و جذاب داشته باشد.
ضبط فایل صوتی
پس از اینکه متن آماده شد، نریتور در استودیو یا محیط مناسب دیگری اقدام به خواندن آن میکند. در این مرحله فایل صوتی ضبط میشود.
ویرایش فایل صوتی
پس از اینکه فایل صوتی آماده شد، متخصصین ویرایش فایل صوتی با استفاده از بهترین نرم افزارهای ویرایش صدا مانند ادوبی ادیشن و اداسیتی آن را ویرایش و ادیت میکنند. در این مرحله با قرار دادن تیتراژ ابتدایی و انتهایی، اضافه کردن موسیقی و افکت، گرفتن صدای هوا و بسیاری تغییرات دیگر، فایل صوتی خام را تبدیل به یک فایل صوتی با کیفیت میکنند تا پروژه نهایی شود.
مهارت های یک گوینده و نریتور موفق
داشتن صدایی خوب و پرقدرت یکی از ویژگیهایی است که باعث میشود فرد علاقهمند به گویندگی، مسیر خود را راحتتر طی کند؛ اما این تمام ماجرا نیست. برای اینکه شخصی، نریتور یا گوینده خوبی باشد تنها داشتن صدایی خوب کافی نیست. نریتورها و گویندگان خوب و موفق، تواناییها و مهارتهایی دارند که با کمی دقت، میتوان آنها را در کارهایشان شنید. مهمترین مهارتهای یک نریتور موفق و حرفهای عبارتاند از:
علاقه و اشتیاق
در هیچ کاری بدون علاقه و اشتیاق نمیتوان بسیار موفق شد. شاید یک فرد بدون علاقه و تنها از سر اجبار نریتور شود و به دلیل صدای خوبی که دارد، مدتی بتواند کار کند اما بدون علاقه و اشتیاق نمیتوان پیشرفتهای مطلوبی داشت. علاقه فرد به کاری که انجام میدهد میتواند در صدایش منعکس شود. عدم وجود این شور و اشتیاق در صدا، از کیفیت و جذابیت کار میکاهد.
کنترل بر روی صدا
داشتن کنترل بر روی صدا به طوری که بتوان با تغییر پارامترهایی مانند لحن و تن صدا، مخاطبان را درگیر داستان و متن کرد، یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر نریتور موفقی به آن نیاز دارد. نریتور و گویندگان خوب میدانند که چگونه، چه وقت و به چه شکل صدای خود را برای شخصیتهای مختلف تغییر دهند تا حالات مختلف آنها را بهتر نمایش دهند.
اگر گویندهای تفاوت چندانی در صدایی که میخواهد به جای یک پیرمرد عصبانی در بیاورد و صدای یک جوان خوشحال نداشته باشد، به موفقیت نخواهد رسید.
انتقال درست احساسات
شخصیتهای داستان، حالات روحی متفاوتی را تجربه میکنند. حالاتی مانند ترس، خشم، شادی، هیجان و بسیاری موارد دیگر که انتقال درست هر کدام از آنها با دیگری متفاوت است. گویندهای که نتواند این احساسات را به خوبی در صدای خود منعکس کند، نمیتواند قدم در مسیر تبدیل شدن به نریتورهای موفق بگذارد.
تلفظ و بیان صحیح کلمات
اصلاً نباید اهمیت تلفظ و بیان صحیح کلمات و اسامی را دست کم گرفت. عدم توجه به این نکته باعث میشود تا کیفیت کار بسیار پایین بیاید و نتوان مخاطب را جذب کرد و حتی ممکن است مخاطبان فعلی هم از دست بروند. مسئله بسیار ساده است؛ تصور کنید که در حال گوش کردن یک کتاب صوتی هستید و گوینده مدام اسامی موجود در کتاب که با آنها آشنایی دارید را اشتباه تلفظ میکند.
آیا دیگر رغبتی برای گوش دادن به آن کتاب صوتی دارید؟ یک گوینده و نریتور خوب باید یک بار قبل از ضبط، متن را به خوبی بخواند و در خصوص تلفظ و بیان کلماتی که شک دارد جستجو کند تا با اطمینان و آمادگی کامل برای ضبط، وارد استودیو شود.
برنامههای ویرایشگر صدا
یک گوینده خوب میتواند با استخدام ویرایشگر صدا، کارهای ویرایش فایلهای صوتی خود را انجام دهد و یا به سراغ یادگیری نرمافزارهای ویرایش صدا برود. در ادامه دو نرمافزار پرطرفدار ویرایش صدا را معرفی میکنیم که بسیاری از گویندگان از آنها استفاده میکنند.
برنامه Adobe Audition
از ادوبی ادیشن برای ویرایش فایلهای صوتی به صورت حرفهای استفاده میشود. اما ادوبی ادیشن چیست؟ یکی از نرمافزارهای تولید شده توسط شرکت ادوبی است که کاربردهای بسیاری دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- ویرایش فایلهای صوتی
- تولید پادکست
- ضبط صدا
- ترکیب صدا
- میکس صدا
- تنظیم صدا
- حذف نویز و صداهای اضافه
- ساخت آهنگ
- تقویت صدا
برنامه Audacity
اگر بخواهیم بگوییم که نرم افزار Audacity چیست، باید بگوییم که اداسیتی یک نرمافزار اوپن سورس ویرایش صدا است. این برنامه بسیار ساده، سبک و کاربردی است و برای افرادی که در ویرایش صدا حرفهای نیستند یا تازه میخواهند کار ویرایش صدا را یاد بگیرند، بسیار مناسب است.
این نرمافزار رایگان را میتوانید به راحتی دانلود کنید و برای بسیاری از کارها از آن استفاده کنید. البته لازم به ذکر است که این نرمافزار قدرت ادوبی ادیشن را ندارد اما به راحتی میتواند پاسخگوی بسیاری از کارهای ویرایشگران صدا باشد.
جمع بندی
اکنون میدانید نریشن چیست با ویژگیهای آنن آشنا هستید. اگر شما جزو کسانی هستید که پروژههای گویندگی دارید و میخواهید در سریعترین زمان ممکن آنها را به انجام برسانید، میتوانید با ثبت پروژه گویندگی خود در پونیشا، از نیروهای متخصص و کار بلد استفاده کنید و در اسرع وقت با کیفیت بالا، فایلهای خود را دریافت کنید.
سوالات متداول
نریشن چیست؟
روایت، توضیحات اضافه و دیالوگهایی که توسط فردی که از شخصیتهای فیلم نیست بیان میشود را نریشن میگویند.
نریتور کیست؟
به فردی که نریشن را میخواند نریتور (Narrator) میگویند. شاید خواندن یک متن، کار راحتی به نظر برسد، اما اینطور نیست و پیچیدگیهای زیادی دارد. نریتور باید به گونهای متن را بخواند که تأثیر لازم را بر روی شنونده بگذارد.
کاربرد نریشن چیست؟
نریشن صدایی است که بر روی فیلمها، سریالها، تبلیغات و سایر موارد در تلویزیون، سینما و سایر رسانههای صوتی و تصویری قرار میگیرد. از نریشن برای توضیحات بیشتر در فیلمهای سینمایی و سریالها نیز استفاده میکنند.
چگونه یک نریتور موفق شویم؟
برای اینکه شخصی، نریتور یا گوینده خوبی باشد تنها داشتن صدایی خوب کافی نیست. نریتورها و گویندگان خوب و موفق، تواناییها و مهارتهایی دارند که با کمی دقت، میتوان آنها را در کارهایشان شنید. در ادامه به این ویژگیها اشاره میکنیم.
برنامههای ساخت نریشن کداماند؟
با برنامههای Adobe Audition و Audacity میشود نریشن های با کیفیت ساخت.