Desktop Image
skip to Main Content
وردپرس چیست؟ + بررسی مزایا و معایب وردپرس

وردپرس چیست؟ + بررسی مزایا و معایب وردپرس

احتمالا تا به‌حال واژه وردپرس به گوشتان خورده است و شاید مشتاق شده باشید که بیشتر درباره آن بدانید و یا حتی کار با آن را یاد بگیرید. در سال‌های اخیر بسیاری از کسب و کارها، خدمات و یا تولیدات خود را به‌صورت آنلاین به کاربران ارائه می‌کنند. از این‌رو در اختیار داشتن یک وب‌سایت که کاربران آن نیز بتوانند به‌راحتی با آن ارتباط برقرار کنند برای چنین کسب و کارهایی نیاز خواهد بود.

یکی از بهترین راه‌های طراحی سایت، استفاده از وردپرس است که با وجود رابط کاربری دوستانه (User Friendly Interface) چه در قسمت مدیریتی و چه در بخشی که کاربران با آن روبرو هستند، به‌راحتی و با امنیت بالا به‌شما این امکان را می‌دهد تا یک وب‌سایت مناسب کسب و کار خود داشته‌باشید و حیطه کاری خود را گسترش دهید. بهینه بودن برای موتورهای جستجوگر با هدف جذب مخاطبان بیشتر، سازگاری با زبان فارسی و انعطاف‌پذیر بودن سایت‌های وردپرسی از دیگر ویژگی‌های این نوع از سایت‌ها است.

وب‌سایت Microsoft، وب‌سایت خبری New York Times و وب‌سایت Toyota که جزو برترین برندها در جهان هستند، از جمله سایت‌های خارجی هستند که با وردپرس طراحی شده‌اند. همچنین بلاگ پونیشا بر پایه وردپرس راه‌اندازی شده است.

ما در تیم پونیشا قصد داریم اهمیت یادگیری و استفاده از وردپرس را برای شما کاربران عزیز مطرح کنیم. پیشنهاد می‌کنیم اگر قصد آشنایی بیشتر با طراحی سایت وردپرس را دارید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

وردپرس (WordPress) چیست ؟

مزایا و کاربردهای وردپرس چیست؟

به‌طور کلی، وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) به‌صورت متن باز (Open Source) است که تحت وب و رایگان ارائه می‌شود. نکته قابل توجه در رابطه با وردپرس این است که با زبان برنامه‌نویسی PHP طراحی شده‌است. با کمک وردپرس و نرم‌افزار مدیریت محتوای آن می‌توانید وب‌سایت‌های مختلفی بسازید و محتوا و مطالب سایت را به‌راحتی وارد آن کرده و مدیریت کنیم.

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های وردپرس ارائه تعداد بسیار زیادی از قالب‌ها یا پوسته‌ها (Theme) با کاربری‌های مختلف مطابق با نیاز و کسب و کار کاربران است. همچین، وجود افزونه‌های (Plugin) آماده فراوان و همچنین قابلیت اضافه کردن افزونه‌های کاربردی بیشتر نیز به‌شما این امکان را می‌دهد تا بتوانید بخش‌های مختلف و مورد نیاز خود را به وب‌سایت اضافه کنید و مدیریت آن را به‌سادگی انجام دهید. پلاگین‌های وردپرس، کدهای آماده‌ای هستند که ویژگی‌های منحصربه‌فردی را به سایت شما اضافه کرده و باعث کامل شدن سایت می‌شوند. با وجود افزونه‌های بسیار زیاد برای وردپرس، می‌توانید دسته‌بندی‌هایی مرتب‌تر را در سایت خود به مراجعه کننده‌ها ارائه کنید و تقریبا هر امکانی را که دوست دارید، به سایتتان اضافه کنید.

ساده و راحت بودن کنترل پنل وردپرس یکی دیگر از ویژگی‌های بسیار مهمی است که این سیستم مدیریت محتوا به کاربران ارائه می‌دهد تا به‌سادگی وب‌سایت خود را از طریق پنل مدیریتی آن کنترل و از آن استفاده کنند.

با وجود ارائه چنین خدماتی شما می‌توانید حتی بدون این‌که مهارت برنامه‌نویسی داشته‌باشید و یا بخواهید از یک برنامه‌نویس کمک بگیرید، یک وب‌سایت وردپرسی را راه‌اندازی کنید.

نکته بسیار مهمی که می‌بایست به آن توجه ویژه‌ای شود، این‌است که در زمان تهیه افزونه‌ها و قالب های وردپرس باید اطلاع حاصل کنید که قالب و همچنین افزونه‌های قرار گرفته بر روی آن به‌صورت نال شده (Null) نباشند. چراکه این قالب‌ها و افزونه‌ها لایسنس‌دار هستند و توسط هکرها به‌صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می‌گیرند، از این رو ممکن است دارای کدهای مخرب باشند و امنیت سایت شما را به خطر بیندازند، پس نباید آن‌ها را  در بین گزینه‌های خود قرار ندهید.

سیستم مدیریت محتوا و انواع آن

همانطور که در گفتیم، وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است. منظور از سیستم مدیریت محتوا (CMS) یک سیستم مدیریت محتوای تحت وب به‌صورت نرم‌افزاری است. به‌کمک چنین سیستمی شما قادر خواهید بود محتوای وب‌سایت خود را به‌راحتی مدیریت کنید. به‌طور کلی سایت‌ها به دو شکل مدیریت می‌شوند :

  1. مدیریت به‌صورت استاتیک (Static – ایستا)
  2. مدیریت به‌صورت داینامیک (Dynamic – پویا)

سایت‌هایی که با وردپرس طراحی و مدیریت می‌شوند از نوع داینامیک یا پویا هستند. از این‌رو به‌دلیل این‌که پنل مدیریتی آماده‌ای ارائه می‌دهند، هزینه و زمان کمتری نیز نسبت به نوع استاتیک و یا ایستا برای شما در بر خواهند داشت.

از جمله سیستم‌های مدیریتی محتوای محبوب دیگر جز وردپرس برای طراحی وب‌سایت، می‌توان به جوملا (Joomla)، دروپال (Drupal)، مجنتو (Magneto) و پرستاشاپ (PrestaShop) اشاره کرد.

تفاوت‌های CMS اختصاصی با CMS آماده

برای طراحی و مدیریت یک سایت دو گزینه کلی استفاده از سیستم مدیریت محتوای آماده و یا استفاده از یک سیستم محتوای اختصاصی پیش‌روی طراحان است.

  1. استفاده از CMS اختصاصی: در این روش وب‌سایت به‌صورت کاملا اختصاصی و تشکیل شده از دو بخش ظاهری سایت (Front-End) و سیستم فنی (Back-End) طراحی می‌شود. برای چنین طراحی نیاز به دانش برنامه‌نویسی و فریم ورک‌هایی (Frame Work) هم‌چون ASP.NET Core، لاراول و … خواهد بود. به‌این ترتیب یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی برای شما طراحی می‌شود که امکان اضافه کردن ویژگی‌های مختلف و جدید در آن نیز برای شما فراهم خواهد شد.
  2. استفاده از CMS آماده: این نوع از سیستم‌های مدیریت محتوا به‌این دلیل که بیشتر متکی به ماژول‌ها هستند و کد نویسی نقش کم‌رنگی در طراحی آن‌ها دارد، این امکان را به افراد می‌دهند تا بدون داشتن دانش کافی برای برنامه نویسی، بتوانند آن‌ها را مدیریت کنند. طبق آمار منتشر شده بیش از 80 درصد از وب‌سایت‌هایی که از CMS آماده برای آن‌ها استفاده شده، وردپرسی هستند.

مقایسه وردپرس با دیگر سیستم‌های مدیریت محتوا

  • امکانات و بارگیری اطلاعات در همگی این سیستم‌ها تا حدود زیادی رایگان است اما می‌توانید برای بهره‌گیری از قابلیت‌های اختصاصی‌تر متناسب با نیازهای خود، هزینه‌های اندکی را پرداخت کنید.
  • کار با وردپرس در مقایسه با جوملا (Joomla) و دروپال (Drupal) بسیار ساده‌تر است و حتی مبتدیان به‌راحتی قادر خواهند بود با آن کار کنند. در مقابل برای دو مورد دیگر، به دانش فنی مناسب و آشنایی با زبان برنامه نویسی PHP، HTML و CSS نیاز خواهید داشت.
  • یکی دیگر از سیستم‌های مدیریت محتوا مَجِنتو (Magento) است که هم‌چون وردپرس با زبان PHP نوشته شده، اما براساس شی‌گرایی (OOP) است و بیشتر برای طراحی سایت‌های شرکتی مانند وب‌سایت‌های تجارت الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد که با وجود سخت‌تر بودن نصب آن نسبت به وردپرس، امنیت بالاتری را در اختیارتان قرار می‌دهد.
  • شما در سیستم وردپرس با اضافه کردن افزونه‌ای به‌نام ووکامرس (WooCommerce) که رایگان و متن باز است، امکان طراحی سایت فروشگاهی با قابلیت‌هایی هم‌چون پشتیبانی از داده‌های مختلف، بهینه بودن، ارائه روش‌های مختلف پرداخت برای مراجعه کننده‌ها، دسته‌بندی های فراوان برای ارائه خدمات و محصولات و … را خواهید داشت. در مقابل شما امکان استفاده از فروشگاه‌ساز هایی هم‌چون پرستاشاپ (PrestaShop) را نیز خواهید داشت که امکاناتی مشابه ووکامرس را در اختیارتان قرار می‌دهند. اما به‌طور کلی، پیشنهاد ما به‌شما استفاده از وردپرس و افزونه ووکامرس را است. می‌توانید از امکانات ووکامرس بهره ببرید و در کنار آن به بسیاری از امکانات و افزونه‌های کاربردی وردپرس نیز دسترسی خواهید داشت.

تفاوت‌های قالب اختصاصی در مقایسه با قالب آماده

اگر وردپرس را از بین سایر سیستم‌های مدیریت محتوا، انتخاب کرده‌اید، باید بدانید که در طراحی سایت با وردپرس دو راهکار کلی پیش‌روی شماست. یکی استفاده از قالب‌های آماده و در دسترس عموم است که به صورت رایگان یا با پرداخت هزینه‌ قابل استفاده هستند؛ و نوع دیگر قالب‌های اختصاصی هستند که توسط یک طراح متبحر، مختص به‌شما و کسب و کارتان طراحی می‌شود. به عنوان مثال می‌توان خاطرنشان کرد که مجله اینترنتی پونیشا بر پایه وردپرس و قالب اختصاصی طراحی شده‌است.

حال، قصد داریم تفاوت انواع قالب های آماده و اختصاصی و مزایا و معایبشان را مختصرا برای شما شرح دهیم.

در ابتدا به مزایا و معایب قالب‌های آماده خواهیم پرداخت:

مزایای استفاده از قالب آماده

  1. با استفاده از یک قالب وردپرس آماده در زمان و هزینه خود صرفه‎جویی خواهید کرد.
  2. نصب و کار کردن با این نوع از قالب‌ها بسیار ساده است.
  3. ویژگی‌های آن آماده است و در صورت بروز مشکل و نیاز به رفع آن، توسعه‌دهنده‌ی قالب این‌کار را برای شما انجام خواهد داد.
  4. تنوع در این نوع از قالب‌ها بسیار زیاد است و شما می‌توانید مطابق با سلیقه و کسب و کار خود، قالب مورد نظر را انتخاب کنید.
  5. امکان استفاده از قالب‌های آماده رایگان نیز وجود دارد و می‌توانید آن‌ها را بدون نیاز به لایسنس تهیه کنید.

معایب استفاده از قالب آماده

  1. این نوع از قالب‌های برای استفاده عموم در دسترس هستند و امکان به‌وجود آمدن سایت‌های مشابه بسیار زیاد خواهد بود.
  2. به‌روز رسانی‌های مورد نیاز، توسط طراح قالب انجام می‌شود و شما امکان به‌روز رسانی آن‌را نخواهید داشت.
  3. امکان تغییرات خاصی در قالب برای شما وجود نخواهد داشت و توسعه‌دهنده می‌تواند امضای خود را در هر قسمت از قالب به‌جای بگذارد و امکان حذف آن نیز وجود نداشته‌باشد.
  4. با وجود برنامه‌نویسی غیر اصولی و استفاده از کدهای بسیار زیاد، ممکن است از نظر سئو با مشکل روبه‌رو شوید.
  5. در دسترس و متن باز بودن این قالب‌ها ممکن است امنیت آن‌ها را پایین آورد.
  6. در طراحی سایت با وردپرس اگر از قالب آماده و بدون بهینه‌سازی استفاده شود، سرعت بارگذاری و لود پایین خواهد آمد.

حال، مزایا و معایب قالب‌های اختصاصی را باهم بررسی خواهیم کرد :

مزایای استفاده از قالب اختصاصی

  1. قالب‌های اختصاصی فقط برای شما و کسب و کارتان طراحی می‌شوند و افراد دیگر به‌آن دسترسی نخواهند داشت.
  2. طراحی جذاب، منحصر به‌فرد و مطابق با برند کاری شما خواهند داشت.
  3. به‌شما این امکان داده می‌شود که ویژگی‌های دلخواه خود را توسط تیم طراحی قالب، به‌آن اضافه کنید.
  4. استفاده درست و مناسب از کدهای برنامه‌نویسی باعث می‌شود سئو سایت شما موفق‌تر باشد.
  5. صحیح بودن طراحی و برنامه‌نویسی قالب اختصاصی باعث می‌شود امنیت آن بالا برود.
  6. با وجود طراحی وب‌سایت به‌صورت شخصی برای شما، به‌آسانی قادر خواهید بود با آن کار کنید.ثبت پروژه پونیشا

معایب استفاده از قالب اختصاصی

  1. برای داشتن یک قالب اختصاصی، باید هزینه بسیار بیشتری نسبت به قالب‌های آماده پرداخت کنید.
  2. برای تغییرات تخصصی، به‌روز رسانی و اضافه کردن ویژگی‌ها و افزونه‌های جدید، نیاز به تخصص و تیم طراحی کننده قالب وب‌سایت خود خواهید داشت.
  3. طراحی و راه‌اندازی چنین قالب‌هایی بسیار زمان‌بر تر از قالب‌های آماده است.

سئو و نحوه بهینه‌سازی سایت وردپرسی

سئو (SEO) یک بخش بسیار مهم برای هر پروژه توسعه وب است. گوگل (Google) نیز قوانین جدید خود را برای وب‌سایت‌ها بر اساس سئو وضع می‌کند. به‌این ترتیب ساختار سایت و بهینه سازی همه قسمت‌های آن، عوامل مهمی خواهند بود که در کنار استفاده از کلمات کلیدی صحیح مورد بررسی گوگل قرار خواهند گرفت. وردپرس نیز با ارائه افزونه‌های مختص به سئو کمی این‌کار را آسان‌تر کرده اما همانطور که اشاره شد قوانین گوگل همیشه در حال تغییر است و در حال حاضر فقط استفاده از کلمات کلیدی و افزونه‌های سئو در وردپرس کافی نیست و باید بهینه سازی اصولی‌تری برای وب‌سایت صورت گیرد. قسمت‌هایی که در بهینه‌سازی نقشی اساسی ایفا می‌کنند به شرح زیر هستند :

  1. بهینه‌سازی محتوا : برای این قسمت باید نکاتی همچون بهینه بودن نامک (URL)، استفاده از تگ H1 برای عنوان اصلی، وجود حداقل کلمات مناسب برای هر پاراگراف و همچنین استفاده از زیرعنوان‌هایی با تگ H2 و H3 را رعایت کرد.
  2. بهینه‌سازی تصاویر : برای آن‌که تصاویر بهینه باشند باید اندازه، نام و Alt مناسب داشته باشند.
  3. بهینه‌سازی لینک‌ها : باید برای لینک‌های داخلی و یا خارجی که در متن محتوا استفاده می‌شوند، از کلمات مناسب، معنی‌دار و کلیدی استفاده کرد.
  4. بهینه‌سازی متا : باید سعی شود برای عنوان حدودا 60 کاراکتر و برای نوشتن متا دیسکریپشن (Meta Description) حدودا 130 کلمه استفاده شود.
  5. بهینه‌سازی سرعت وب‌سایت : قالب سبک، تصاویر کم حجم و حذف افزونه‌های غیر ضروری به سرعت وب‌سایت کمک خواهد کرد.

آیا وردپرس امنیت کافی را به‌همراه دارد ؟

در ابتدا باید بگوییم که مهم نیست شما چه نوع سایت وردپرسی دارید و یا چه محتوا و خدماتی را در آن ارائه می‌کنید. اگر چند نکته ساده را رعایت نکنید، ممکن است به‌سادگی امنیت وب‌سایت وردپرسی شما مختل شود. با این حال کافیست چند نکته‌ای در زیر به آن اشاره شده‌است را رعایت کنید تا به‌راحتی امنیت کافی را برای وب‌سایت خود را فراهم کنید.

  • در ابتدا باید یک شرکت میزبان هاست قدرتمند که چندین لایه امنیتی را برای شما فراهم می‌کند، برای وب‌سایت خود انتخاب کنید.
  • تا جای ممکن از قالب‌های آماده و رایگان استفاده نکنید، به‌این دلیل‌که ممکن است نال باشند و امنیت وب سایت شما را به خطر بیندازند. اما در عین‌حال بهتر است در صورت  استفاده از هر نوع قالب، یک افزونه امنیتی را نصب کنید تا از امنیت سایت خود اطمینان حاصل کنید.
  • یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید انجام دهید، استفاده از یک رمز عبور قوی است و محدود کردن تعداد دفعاتی است که امکان تلاش برای ورود به سیستم وجود دارد. همچنین، باید برای اطمینان از امنیت در پردازش رمزها و جزئیات کارت بانکی، گواهینامه SSL را نیز بر روی سایت خود نصب کنید.
  • ویرایش پرونده را از طریق پنل خود غیر فعال کنید و پرونده‌هایی هم‌چون wp-config.php و htaccess را مخفی کنید. چرا که اگر هکری به‌این قسمت دسترسی پیدا کند، ممکن است کدهای مخربی را به قالب و افزونه‌های شما وارد کند و سیستم سایت شما دچار اختلال شود.
  • URL ورود به پنل خود را تغییر دهید تا مورد حمله‌ی هکرها قرار نگیرید. همچنین بررسی IP هایی که بیشترین تلاش برای ورود به پنل را داشته‌اند و استفاده از افزونه احراز هویت 2 مرحله‌ای، می‌تواند امنیت سایت شما را افزایش دهد.
  • به‌روز رسانی مدوام و صحیح نسخه وردپرس می‌تواند نقشی اساسی در امنیت سایت شما ایفا کند. چرا که با هربار انتشار به‌روز رسانی توسط توسعه‌دهندگان، نقاط ضعف امنیتی بهتر پوشش داده خواهد شد.

تفاوت WordPress.org با WordPress.com چیست ؟

زمانی‌که می‌خواهید یک سایت وردپرسی را راه‌اندازی کنید، یکی دیگر از مسائلی‌که در کار با این نوع از وب‌سایت‌ها با آن روبه‌رو هستید این‌است که کدام دامنه مناسب شما خواهد بود ؟

برای پاسخگویی به این سوال تفاوت‌های این دو را در ادامه مطلب با هم بررسی می‌کنیم :

  1. در دامنه COM شما به‌طور کلی، اختیار تمام پنل و استفاده از ویژگی‌های آن‌را دارید اما در مقابل دامنه ORG کنترل همه‌چیز را در اختیار شما نخواهد گذاشت.
  2. امکان انتقال اطلاعات از COM به ORG وجود دارد اما بلعکس این‌کار امکان‌پذیر نیست.
  3. شما می‌توانید با دامنه COM وب‌سایت خود را بدون نیاز به هاست ایجاد کنید اما در ORG حتما نیاز به هاست دارید.
  4. دامنه ORG بیشتر برای افرادی که می‌خواهند کسب درآمد در شرکت‌هایی هم‌چون تجارت الکترونیکی داشته‌باشند و در کنار آن امنیت و بک‌آپ گیری مطمئنی برای آن‌ها وجود داشته‌باشد؛ مناسب‌تر است. البته برای این‌کار نیاز به زمان و دانش کافی خواهید داشت. اما اگر قصد راه‌اندازی وب‌سایت‌های ساده‌تر را دارید و همچنین، زمان و دانش کافی برای این‌کار را ندارید؛ COM گزینه مناسب‌تری برای شما خواهد بود.
  5. ORG از این نظر که شما فقط یک‌بار هزینه قالب و افزونه‌های غیر رایگان را پرداخت می‌کنید و در ادامه از پشتیبانی همیشگی بهره‌مند می‌شوید می‌تواند گزینه بهتری نسبت به COM باشد. در عین‌حال اگر قصد تبلیغ نیز داشته‌باشید در دامنه ORG نیازی نیست قسمتی از سود را با توسعه‌دهنده تقسیم کنید بلکه تمامی درآمد به‌دست آمده از تبلیغ به‌شما خواهد رسید.

کلام آخر

همان‌طور که تا به این‌جا متوجه شده‌اید، در دنیای امروزی با توجه به‌این‌که اکثر ارائه خدمات به‌صورت آنلاین درآمده است، شما نیاز خواهید داشت که یک سایت برای ارائه خدمات، استخدام بازاریاب محصولات و تبلیغ کسب و کار خود در اختیار داشته‌باشید.

با توجه به‌این‌که طراحی بسیاری از سایت‌های موجود در دنیا با سیستم مدیریت محتوای وردپرس صورت گرفته‌است، می‌توان به اهیمت آن پی برد و آن‌را یک‌راه بسیار امن، سریع و کم‌هزینه برای راه اندازی وب‌سایت دانست.

تیم پونیشا با بهره‌مندی از فریلنسرهای مجرب، به‌شما این امکان را می‌دهد تا بتوانید یک سایت وردپرس کارآمد و کامل را برای موفقیت و برندینگ کسب و کار خود راه اندازی کنید. همچنین، شما می‌توانید با مراجعه به پونیشا، استخدام فریلنسر متخصص در زمینه طراحی و راه‌اندازی وب‌سایت وردپرس را مطابق با ایده‌های خود استخدام کنید.

1/5 - (5 امتیاز)
دیدگاه‌ها
  1. وردپرس قابلیت فروش چند فروشندگی داره به غیر از دکان ؟

    1. سلام. با نصب افزونه‌های مختلف میتونید این قابلیت هارو به وردپرس اضافه کنید.

دیدگاه شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

© تمام حقوق برای پونیشا محفوظ است.

Back To Top

This will close in 0 seconds