Desktop Image
skip to Main Content
فریمورک Next.js چیست و چه کاربردی دارد؟

فریمورک Next.js چیست و چه کاربردی دارد؟

امروزه با توجه به گسترش کسب و کارهای اینترنتی، طراحی سایت و برنامه‌نویسی وب به یکی از پر طرفدارترین مشاغل تبدیل شده است. به طور کلی، برنامه نویسی وب به دو دسته اصلی فرانت اند و بک اند تقسیم می‌شود. در این بین، فریمورک‌ها نیز به کمک برنامه‌نویسان می‌آیند. فریمورک‌ها ابزارهایی هستند که به توسعه‌دهندگان کمک می‌کنند تا بتوانند با نوشتن کدهای کمتر، به توسعه و طراحی وبسایت مورد نظر بپردازند. Next.js یکی از فریمورک‌های جاوا اسکریپتی است که در این مقاله قصد داریم به بررسی ویژگی‌ها و مزایا و معایب آن بپردازیم. اگر در مورد جاوا اسکریپت اطلاعات کافی ندارید، بهتر است پیش از شروع این مقاله سری به مقاله جاوا اسکریپت چیست بزنید.

فریمورک Next.js چیست؟

فریمورک Next.js یک فریمورک متن باز است که به صورت رایگان در اختیار توسعه دهندگان قرار می‌گیرد. این چارچوب آماده، امکانات زیادی را برای کار کردن با کتابخانه ری اکت در اختیار ما قرار می‌دهد. برای درک بهتر فریمورک‌ها، پیشنهاد می‌کنیم مقاله فریم ورک چیست را بخوانید.

در واقع Next.js کاری می‌کند که پردازش صفحاتی که به صورت نیتیو با استفاده از ری اکت طراحی شده‌اند، سمت سرور انجام شود و صفحات به صورت استاتیک منتقل شوند. این ویژگی در نهایت، باعث افزایش چشمگیر سرعت لود وبسایت طراحی شده می‌شود. در واقع Next.js، یک فریمورک react برای مرحله بهره برداری است. برای اطلاعاتی بیشتر در مورد react بهتر است مقاله ری اکت چیست را مطالعه کنید.

به عبارت ساده‌تر، Next.js فریمورکی است که از زبان PHP و سیستم جاوا اسکریپت استفاده می‌کند و به توسعه دهندگان این امکان را می‌دهد که برنامه‌های ری اکت را در سمت سرور اجرا کنند. این فریمورک محبوب،‌ ویژگی‌های جالب دیگری نیز دارد که هم برای برنامه‌های کاربردی client و هم برای تیم توسعه‌دهندگان بسیار مفید است. در ادامه به بررسی برخی از ویژگی‌های این فریمورک می‌پردازیم.

ویژگی های Next.js

ویژگی های Next.js

دانستن ویژگی‌های Next.js باعث می‌شود این فریمورک را بهتر درک کنید و با نحوه عملکرد و استفاده از آن بیشتر آشنا شوید. در این بخش با ما همراه باشید تا برخی ویژگی های نکست جی اس را بررسی کنیم.

رندر کردن صفحات سمت سرور (Server-side Rendering)

یکی از ویژگی‌های مهم Next.js، رندر کردن یا همان ساخت و نمایش صفحات در سمت سرور است. به دلیل همین ویژگی است که Next.js از زبان PHP که یک زبان سمت سرور است، برای تولید صفحات HTML استفاده می‌کند. اگر در مورد HTML اطلاعات کافی ندارید، می‌توانید مقاله HTML چیست را مطالعه کنید. در واقع در Next.js، صفحات شما در سمت سرور ساخته می‌شوند و سپس به صورت آماده به سمت کاربر ارسال می‌شوند. بنابراین، در سمت کاربر نیازی به انجام پردازش وجود ندارد و لذا سرعت بارگذاری و لود صفحات افزایش پیدا می‌کند. این در حالی است که اگر از Next.js استفاده نکنیم، در react داده‌ها از سرور گرفته می‌شوند و در سمت کلاینت (مرورگر کاربر) از این داده‌ها برای ساخت و نمایش صفحات استفاده می‌شود. در این حالت ساخت و پردازش صفحات سمت کلاینت انجام می‌شود و این امر باعث افت چشمگیر سرعت خواهد شد.

چنین برنامه‌هایی باعث می‌شوند که کاربر در اولین بازدید خود از سایت شما، زمان نسبتا زیادی منتظر لود وبسایت بماند. زیرا ابتدا سرور باید فایل‌های جاوا اسکریپت را برای کابر ارسال کند و بعد از آن، مرورگر این فایل‌ها را اجرا کند و تازه در این مرحله، دریافت داده‌ها از سمت پایگاه داده و سرور شروع می‌شود. انجام این عملیات زمان زیادی می‌برد. توجه داشته باشید منظور از زمان زیاد، گاها ممکن است فقط چند ثانیه باشد و مشکلی ایجاد نکند، اما با توجه به معیارهای سریع امروز، بهتر است همین وقفه‌های چند ثانیه‌ای هم در لود وبسایت نداشته باشید.

استقلال فرانت اند از بک اند

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که Next.js در اختیار توسعه دهندگان قرار می‌دهد، استقلال کلی بین دو بخش فرانت اند و بک اند سایت است. در این شرایط، سایت شما دارای دو بک اند خواهد بود. یک بک اند که در اختیار کاربری سایت است و اطلاعات را از پایگاه داده می‌گیرد و کار اصلی سایت را انجام می‌دهد و بک اند دیگری که مسئول رندرینگ نتایجی است که از بک اند اصلی به آن می‌رسد و در واقع بک اند فرانت اند خواهد بود.

با استفاده از Next.js می‌توان مطمئن بود که هر بخش از فرانت و بک اند سایت، کاملا مستقل از یکدیگر کار می‌کنند و نیازی نیست از یک برنامه نویسی یکپارچه استفاده شود. این ویژگی این امکان را به تیم‌های برنامه نویسی می‌دهد که هر تیم بتواند به صورت مستقل روی بخش مربوط به خود کار کند. همچنین این امکان به توسعه دهندگان داده می‌شود که بتوانند از دو زبان مختلف برای طراحی فرانت اند و بک اند سایت خود استفاده کنند.

پشتیبانی کامل از CSS

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که برای فریمورک‌ها ضروری و لازم است، سازگاری کامل آن با CSS است. CSS یکی از محبوب‌ترین زبان‌های برنامه نویسی است که اصطلاحا برای رنگ و لعاب دادن به سایت مورد استفاده قرار می‌گیرد. Next.js سازگاری خوبی با زبان CSS دارد و می‌تواند پشتیبانی کاملی از ScCSS، CSS و Sass را داشته باشد.

Next.js یک فریمورک فرانت اند با JS است. بنابراین علاوه بر موارد فوق، باید با CSS-in-JS هم سازگاری خوبی داشته باشد. این فریمورک توانسته به خوبی تمام این موارد را پوشش دهد. به عبارت دیگر استفاده از Next.js هیچ منافاتی با CSS و استایل‌های خاص آن ندارد.

مسیردهی فایل محور (File-based-Routing)

در کتابخانه ری اکت به صورت پیش فرض، هیچ router ای وجود ندارد که مسیر حرکت کاربر و تغییر URL را تحت نظر بگیرد. برای این کار از پکیج‌هایی مانند react-router استفاده می‌کنند. کار این پکیج‌ها این است که با تغییر URL در مرورگر کاربر، از رفتار پیش فرض مرورگر کاربر جلوگیری کند تا محتوایی متفاوت در همان صفحه نمایش داده شود.

یکی از مشکلاتی که استفاده از این پکیج‌ها دارد این است که باید آن‌ها را با ری اکت ترکیب کنیم و برای این کار نیاز به کدنویسی اضافه داریم. اما Next.js این مورد را با معرفی یک سیستم ناوبری مخصوص برطرف کرده است. در پروژه‌های Next.js یک پوشه به نام pages وجود دارد که حاوی فایل‌ها و پوشه‌های مربوط به روتینگ وبسایت است.

استفاده از این سیستم مزیت‌های زیادی دارد. اولین مزیت این است که برای تولید روت‌ها نیازی به نوشتن کد نداریم و Next.js خودش این کار را برای ما انجام می‌دهد. مزیت دیگر این است که به دلیل نوشتن کد کمتر، خوانایی کدها افزایش یافته و از شلوغ شدن پروژه جلوگیری می‌شود. سومین مزیت استفاده از این روتینگ‌ها این است که درک سیستم و بررسی مسیرهای روتینگ بسیار آسان است و فقط با بررسی پوشه pages می‌توانید مسیرهای سایت را بررسی کنید.

مزایا و معایب فریمورک Next.js

مزایا و معایب فریمورک Next.js

مانند تمام ابزارهایی که در برنامه نویسی استفاده می‌شود، Next.js هم مزایا و معایب خودش را دارد.

مزایای فریمورک Next.js

فریمورک Next.js مزایای زیادی برای کلاینت و توسعه دهندگان دارد:

سرعت

از مهم‌ترین مزایای فریمورک نکست جی اس می‌توان به سرعت بالا و عملکرد فوق‌العاده آن اشاره کرد. با استفاده از این فریمورک صفحات به روش سرور ساید رندرینگ (Server-side Rendering) در سمت سرور ایجاد می‌شوند و این امر منجر به افزایش سرعت سایت می‌شود.

یادگیری آسان

برای کار با این فریمورک کافی است کمی با برنامه نویسی آشنایی داشته باشید تا در کمترین زمان ممکن نحوه کار کردن با نکست جی اس را بیاموزید. این فریمورک ابزارهای زیادی را در اختیار شما قرار می‌دهد که می‌توانید به خوبی از آن‌ها استفاده کنید.

پشتیبانی تایپ اسکریپت

این فریمورک از کدنویسی هم پشتیبانی می‌کند. به این ترتیب کدهای نوشته شده توسط شما به صورت اتوماتیک تکمیل و تایید می‌شوند. بنابراین اگر تمایل به کدنویسی در تایپ اسکریپت به وسیله Next.js را دارید، می‌توانید از امتیاز پشتیبانی این فریمورک در کدنویسی بهرمند شوید.

امکان استفاده از داده های چندگانه

Next.js از SSG یا SSR پشتیبانی می‌کند. شما به عنوان یک توسعه دهنده این امکان را دارید که از یکی یا هر دو آن‌ها استفاده کنید.

معایب و محدودیت های فریمورک Next.js

Next.js به عنوان یک فریمورک محدودیت‌هایی نیز دارد. شناخت این محدودیت‌ها می‌تواند به شما در انتخاب یک فریمورک مناسب کمک کند.

۱. Next.js فریمورک قدرتمندی است که برای تهیه اپلیکیشن‌های پیچیده مناسب است. بنابراین اگر قصد تهیه یک اپلیکیشن ساده را دارید، استفاده از این فریمورک پیشنهاد نمی‌شود. زیرا بسیاری از امکانات که در اختیار شما قرار می‌گیرد مورد استفاده شما نخواهد بود و فقط باعث سردرگمی شما می‌شود.

۲. زمان مورد نیاز برای انتقال اپلیکیشن از سمت سرور به JS کمی زمان بر است و هر چه حجم پروژه شما بیشتر باشد، این زمان نیز بیشتر خواهد بود و فرآیند کندتر صورت می‌گیرد.

۳. عدم انعطاف پذیری سیستم روتینگ! با وجود اینکه سیستم روتینگ ارائه شده توسط Next.js مورد علاقه بسیاری از برنامه نویسان توسعه دهندگان وب است، اما قابل تغییر نیست. بنابراین اگر شما نمی‌خواهید از این سیستم استفاده کنید، هیچ راهی برای تغییر آن ندارید.

کاربردهای Next.js

کاربردهای Next.js

با استفاده از نکست جی اس می‌توانید تمام موارد زیر را بسازید:

  • محصولات SaaS
  • صفحات وبسایت‌های استاتیک
  • پورتال‌های تحت وب
  • وبسایت‌های تجاری و عمده فروشی
  • داشبوردها
  • رابط‌های کاربری تعاملی
  • وبسایت‌های Jamstack

دلایل استفاده از Next.js

توسعه سایت با استفاده از Next.js مزایای بسیار زیادی دارد که باعث شده این فریمورک به یکی از گزینه‌های مناسب برای استفاده در طراحی و ساخت سایت‌ها تبدیل شود. به طور خاص می‌توان گفت برای طراحی وبسایت‌هایی که از نظر سئو مورد اهمیت هستند، استفاده از فریمورک نکست می‌تواند گزینه خوبی باشد. همچنین در مواردی که سرعت بارگذاری وبسایت برایتان حائز اهمیت است، می‌توانید از این فریمورک استفاده کنید تا سرعت لود بالاتری را تجربه نمایید.

به طور کلی اگر نیاز به عملکرد و سرعت بالا دارید و همچنین به کاربر پسند بودن وبسایت اهمیت می‌دهید، فریمورک Next.js می‌تواند به بهترین شکل به شما کمک کند. با کمک ویژگی‌های قدرتمندی که این فریمورک در اختیار شما قرار می‌دهد، می‌توانید یک رابط کاربری خوب ایجاد کنید.

جمع بندی

Next.js یک فریمورک جاوا اسکریپتی برای ری اکت است که امکانات و ویژگی‌های بسیاری را در اختیار توسعه دهندگان قرار می‌دهد. استفاده از این فریمورک در طراحی وبسایت، می‌تواند به افزایش سرعت لود صفحات وبسایت شما و در نتیجه بهبود تجربه کاربری بازدیکنندگان وبسایت کمک کند. استفاده از Next.js به شما این امکان را می‌دهد که یک وبسایت با قابلیت سئو فرندلی طراحی کنید و بدون نیاز به زدن کدهای اضافی، نرخ تبدیل سایت را افزایش دهید. در این مقاله سعی کردیم در مورد ویژگی‌ها و مزایا و معایب این فریمورک قدرتمند صحبت کنیم تا شما بتوانید برای انتخاب یک فریمورک مناسب، بهتر تصمیم گیری کنید.

1.8/5 - (17 امتیاز)
دیدگاه‌ها

دیدگاه شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

© تمام حقوق برای پونیشا محفوظ است.

Back To Top

This will close in 0 seconds